У центру Атине гори петнаестак зграда

У жестоким обрачунима на централним улицама главног града Грчке повређено више од 80 људи

* Демонстрације су почеле у току дана, када је према извештају организатора у марш на парламент кренуло око 200.000 људи. Полиција је саопштила да их је било око 55.000

* Грчки парламент, упркос немирима, изгласао `програм штедње` који су Европска централна банка и ММФ поставили као услов за добијање 130 милијарди евра и избегавање банкротства

* Споразум Атине са `тројком кредитора` предвиђа да Грчка – да би добила 130 милијарди - смањи расходе у 2012. за 3,3 милијарде евра, а бруто друштвениг производ за 1,5 одсто, давања за пензије за 300 милиона евра, а минималне зараде (које су сада на нивоу 75о евра) – за 22 одсто 

          АТИНА, (ФоНет) - У центру Атине гори  петнаестак зграда, а полиција опремљена за разбијање демонстрација покушава да заустави више хиљада људи који на десетак локација у граду нападају чуваре реда и бацају молотовљеве коктеле.

          Улице око парламента пуне су дима и сузавца, а у пламену је неколико продавница, банака, ресторана и два биоскопа.

          У жестоким обрачунима на централним улицама главног града Грчке повређено је више од 80 људи, међу којима је 30 полицајаца, а саопштено је да је ухапшено неколико десетина демонстраната.

          Демонстрације су почеле у току дана, када је према извештају организатора у марш на парламент кренуло око 200.000 људи. Полиција је саопштила да их је било око 55.000.

          У једном тренутку, почеле су да се издвајају групе анархста, које су се на више локацијна сукобила са полицијом.

          За разлику од ранијих сличних ситуација, анархисти су данас добили подршку демонстраната док су на силу крчили пут према парламенту и пробијали полицијске кордоне.

          Кампањи против прихватања строгих мера штедње, које Грцима намећу Међународни монетарни фонд и Европска централна банка, придружио се и чувени композитор Микис Теодоракис и познати левичар Маноли Глезос.

          Усред хаоса до којег је дошло на улицама Атине, у грчком парламанту је ипак усвојен пакет строгих мера штедње, који је услов да земља добије 130 милијарди евра и избегне банкрот.

*    *    *    *    *   

          Влада премијера Лукаса Пападимоса против демонстраната је `истурила` тачно 6.000 полицајаца. Међутим, Глезос, који је 1941. скинуо немачку заставу са Акропоља, изјавио је: «Власт не зна шта је устанак грчког народа, а грчки народ се управо дигао на устанак».

          Споразум Атине са `тројком кредитора` предвиђа да Грчка – да би добила 130 милијарди - смањи расходе у 2012. за 3,3 милијарде евра, а бруто друштвениг производ за 1,5 одсто, давања за пензије за 300 милиона евра, а минималне зараде (које су сада на нивоу 75о евра) – за 22 одсто.       

          Првих 80 милијарди евра, од којих ће 30 милијарди бити усмерено за рекапитализацију банака, Атина треба да добије 20. марта када за отплату доспева 14,5 милијарди евра обевеза по државним обвезницама

          Пападимос је пре гласања у парламенту упозорио нацију да ће је свако одбијање `другог пакета` суочити са `неконтролисаним економским хаосом`. А његово прихватање ће јој обезбедит избегавање банкротства и останак у еврозони.

          Само смо на на корак од потпуне пропасти, нагласиоио је грчки премијер у драматичном обраћању парламенту који треба да гласа о мерама штедње.

          Пападимос је заправо рекао да је држава “само један корак од Граунд зироа”, а то је израз који се користи за означавање места детонације у експлозији бомбе, а данас је познат као име места где су пре терористичког нападан на Њујорк стајали торњеви Светског трговачког центра.

          Истовремено, национални синдикат позвао је на нове протесте испред парламента након што је окончан дводневни штрајк.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари