Велики протест у Атини против нагодбе која би укључивала назив „Македонија”

ОРГАНИЗАТОРИ ТВРДЕ ДА СЕ ОКУПИЛО МИЛИОН ЉУДИ, ВЛАСТ ТВРДИ ДА ИХ ЈЕ – 140.000

  • На митингу говорио и Микис ТЕОДОРАКИС који је упозорио сународнике: „Ако одустанемо од наше позиције, бићемо достојни наше судбине. Одустајање од националне линије имаће последице по земљу. То ће бити као отварање граница, а онда ћемо тешко да их саставимо. Ако влада мисли да потпише нагодбу која би садржавала назив Македонија, у обавези је да за то прво пита грчки народ”
  • Учесници протеста узвикују „Руке даље од Македоније”, „Македонија припада Грчкој” и носе заставе грчке и заставе Сунца из Вергине - симбол античке грчке Македоније, а велика грчка застава окачена је и на велики кран на тргу, где се протест одржава

          У ЦЕНТРУ Атине у току је велики митинг противника била какве нагодбе са властима у Скопљу која би укључивала грчко пристајање да се у ново име „северног суседа” укључи назив „Македонија”.

          Митинг се одржава под најављеним слоганом „Македонија је – Грчка”, а питање је колико је заиста велики.

          Полиција је објавила да се окупило око 140.000 људи. Ради уверљивости, указала је да су `заузели` површину од 50.000 квадратних метара.

          Организатори тврде да је на тргу Синтагма и око њега најмање милиона противника нагодбе

          Неки грчки медији, који се такође противе компромису који би укључивао назив „Македонија” чак наводе да је на митингу – до милион и по људи.

          На митингу је наступио и прослављени грчки композитор Микис Теодоракис који затражио Грчка никада не да име Македонија, изразивши сумњу у искреност и чврстину позиција „етничких демократа” који тренутно воде Грчку.

          Позвавши Грке да се уједине „као никада пре”, Теодоракис је рекао:

           „Ако одустанемо од наше позиције, бићемо достојни наше судбине. Одустајање од националне линије имаће последице по земљу. То ће бити као отварање граница, а онда ћемо тешко да их саставимо. Ако влада мисли да потпише нагодбу која би садржавала назив Македонија, у обавези је да за то прво пита грчки народ. У овом тешком времену за нашу земљу, када се поново гомиулају црни облаци изнад нас, прете нам овом споразумом као никада до сада”.

          Додао је да и странци и домачи покушавају да Грке убеде да су Македонци директни потомци Филипа и Александра Великог.

          „Својом колосалном пропагандом успели су да убеде велики број држава, а потпомогнути су и појединим Грцима који нису ни покушали да пониште чудно фалсификовање историје у очима странаца”, рекао је Теодоракис.

          Према његовим речима, Грчка мора да буде опрезна у одбрани свог националног интегритета, јер постоје међународне снаге које желе „саламизацију Балкана”. Он је поновио своју ранију оцену да је након Југославије, следећа на реду - Грчка.

           „Тамни облаци над нама постају све видљивији. Када нису постигли главни циљ, они сада траже чланство у НАТО и ЕУ како би нам сутра претили са јаче позиције. Бићемо криви за нашу судбину уколико то допустимо”, рекао је Теодоракис.

          Учесници протеста узвикују „Руке даље од Македоније”, „Македонија припада Грчкој” и носе заставе грчке и заставе Сунца из Вергине - симбол античке грчке Македоније, а велика грчка застава окачена је и на велики кран на тргу, где се протест одржава. 

          Поред Синтагме, чија је централна тачка национални парламент, дошло је до сукоба грчких десничара и анархиста. Са обе стране се користе каменице, штапови, шок-бомбе...

          Није искључено да и једнима и другима иригују грчке и стране тајне службе.

          Полиција је против анархиста, који су први почели и агресивнији су, употребила и сузавац.

          (Танјуг – Факти)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари