Хрвати „ухитили“ Бољковца за „партизанске ратне злочине“

ПРЕД ХАПШЕЊЕМ МОЖДА И ЈОСИП МАНОЛИЋ

И НАРОДНИ ХЕРОЈ РАДЕ БУЛАТ

  • Бивши министар полиције се сумњичи да је као шеф Повјеренства ОЗНА за срез Карловац, заповедио да се без стварног разлога ухапси и под оптужбама да су сарађивали сa усташким властима, у затвор у Дугој Реси доведе већи број цивила с подручја Дуге Ресе и околних места и да је одговоран за убиство 21 људи
  • Бољковац се у затвору држи одлично, он је човек од 90 година и болестан. Дементан је, понавља по пет пута исто. Под лековима је, тешко се креће јер је сломио кукове, једва хода на две штаке по пар корака и има низ болести што је нормално у тим годинама – изјавио његов адвокат Анто Нобило
  • За ратне злочине из тог доба полиција сумњичи и Јосипа Манолића те народног хероја Радета Булата. Бивши премијер Манолић се сумњичи да је са Бољковцем наводно радио као заповедник ОЗНA у Карловцу, односно Бјеловару, а Булат да је одговоран као један од партизанских команданата
  • Истрага партизанских злочина на карловачком подручју почела је још 2003. године, а до данас је откривено неколико масовних гробница на локацијама Петрова Гора, Бабина Гора, Козјача и Виданка, у којима је пронађено неколико стотина костура

        ДУГА РЕСА - ХРВАТСКА полиција је јутрос ухапсила бившег министра унутрашњих послова Јосипа Бољковца (91), због сумње да је крајем Другог светског рата починио ратни злочин на подручју Карловца.

        Осим Бољковца, за „партизанске ратне злочине из 1945. године“ полиција сумњичи и некадашњег хрватског премијера Јосипа Манолића и народног хероја Радета Булата, наводи Јутарњи лист.

        Фактu преносе писање загребачког Јутарњег листа о овом догађају јер све указује на то да Хрвати улазе у сасвим нову фазу обрачунавања са сопственом прошлошћу. И да НДХ прошлост - колико год се официјелни Загреб клео да је привржен „хрватским антифашистичким традицијама“ - почиње да се накнадно обрачунава са својим противницима. Не обазирући се, поготово, на детаље какав је овај: да се Бољковчев син Матија не тако звао Југослав.

        „15:44 Јосипу Бољковцу одређен је једномјесечни притвор због тешких околности недјела за која се терети. Против њега је покренута судска истрага, а терети га се по заповједној одговорности за убојства 21 цивила у свибњу 1945. на локацији Виданка-Цурак.

        14:50 - Јосип Бољковац, бивши шеф карловачког Одјељења за заштиту народа (ОЗНА), пред истражном суткињом Јадранком Мандушић демантирао је оптужбу да је крив за ликвидацију 21 цивила у свибњу 1945. на локацији Виданка-Цурак.

        Месић о ухићењу Јосипа Бољковца: ХДЗ очајничким потезима жели скренути пажњу с криминалних афера. Косор: Чуди ме Месићева изјава

        Бољковца (91) се терети за ратни злочин против цивилног становништва јер је кршећи правила међународног права у свибњу 1945. године на подручју Дуге Ресе наредио убијање цивилног становништва. Сумњичи га се да је као шеф Повјеренства ОЗНА-е за котар Карловац, заповједио да се без стварног разлога ухити и под оптужбама да су сурађивали с усташким властима, у затвор у Дугој Реси доведе већи број цивила с подручја Дуге Ресе и околних мјеста. По његовој заповједи, кажу у МУП-у, припадници подређене му 3. чете 1. хрватске бригаде Корпуса Народне Обране Југославије (КНОЈ) су на локацији Виданка-Цурак хицима из ватреног оружја усмртили седам особа чији идентитет је утврђен и још 14 других за сада непознатих особа.

        Бољковчев бранитељ, одвјетник Анто Нобило, на крају је такођер изјавио да његов клијент није крив јер „није ни заповједао јединицом која је починила злочине“. Ухићење Бољковца Нобило је назвао предизборном представом за јавност ХДЗ-овог министра полиције Томислава Карамарка који има политичких амбиција.

        - Очито је ријеч о изборима јер како друкчије протумачити чињеницу да је старог и немоћног човјека дошла приводити хрпа специјалаца. Не вјерујем да је сигурносна процјена била да би Бољковац могао пружити отпор, а ни да би јаке партизанске снаге могле направити јуриш на Вукову Горицу - истакнуо је Нобило.

        Одлука суткиње хоће ли се против Бољковца покренути истрага, а он бити задржан у једномјесечном притвору, очекује се тијеком послијеподнева.

        12:45 Бољковац је довезен на Жупанијски суд у Загребу. У тијеку је његово салушање код истражног суца.

        12:00 Точно у 11.40 Јожа Бољковац је из своје куће у Вуковој Горици кренуо пут Жупанијског суда у Загребу гдје ће бити испитан као осумњиченик за ратни злочин по заповједној одговорности, почињен у свибњу 1945. у Дугој Реси. Праћен до зуба наоружаним маскираним полицајцима уведен је на штакама у један од три теренца загребачких регистрација.

ВЕЗАНЕ ВИЈЕСТИ

        Истражитељи су у возила унијели седам, осам картонских кутија у којима је био материјал изузет из његове куће.

        Одвјетник Нобило изјавио је да Бољковца наводно терете за злочин који се до сада није спомињао. Он је са Бољковчевим сином Матијом назочио претресу.

        - Терете га за ратни злочин из свибња, али не за оно што се до сада писало по новинама. Наводно за ратни злочин који је јединица КНОЈ-а починила, а тврде да је он имао заповједну моћ над том јединицом. Он каже да није био заповједник тој јединици, да је то била црногорска јединица, рекао је Нобило те додао:

        - Држи се одлично, он је човјек од 90 година и болестан. Очекујемо лијечничку документацију. Дементан је, понавља по пет пута исто. Под лијековима је, тешко се креће јер је сломио кукове, једва хода на двије штаке по пар корака и има низ болести што је нормално у тим годинама. Забрињава нас његово медицинско стање јер мислимо да мора бити под сталном лијечничком контролом.

        - Очекујем правду, а овај спин политички није усмјерен да би се било каква осуђујућа пресуда добила већ има друге функције. Није чак ни у сврху политичке кампање, него се ради о томе да је битка за ХДЗ почела. Ово је нови предмет, видјет ћемо је ли по старом или новом ЗКП-у, али то није она истрага из коловоза када га се већ покушало ухитити - коментирао је Анто Нобило, одвјетник Јоже Бољковца који је пут Загреба из његове обитељске куће кренуо пола сата прије свог брањеника.

        10:11 Сви прилази кући ухићеног Јоже Бољковца у Вуковој Горици су блокирани. Иако се на мјесту догађаја не може видјети ни једно службено полицијско возило те нити један полицјац у одори, његово је имање под опсадом полицијских службеника у цивилу. Све прилазе блокирају специјалци маскирани тзв. фантомкама који су наоружани аутоматским пушкама те пиштољима. Бескомпромисно одбијају прилазе бројним новинарским екипама, избјегавајући да буду снимљени.

        На имању смо запазили Бољковчевог сина Матију који се раније звао Југослав те домаћицу која је у посљедње вријеме бринула око ухићеног бившег министра унутарњих послова. Очекује се да ће ускоро започети претрес имања у Вуковој Горици.

        ДУГА РЕСА - Полиција је јутрос ухитила првог хрватског министра унутарњих послова Јосипа Бољковца (91) због сумње да је починио ратни злочин крајем Другог свјетског рата на карловачком подручју, резултат је то дугогодишње истраге којом је руководио Жупанијски суд у Карловцу.

        - Ако ме ухите, бит ће то знак да ме се боје и да се боје праве истине . За оптужбу да сам ратни злочинац морате имати доказе и аргументе, а Карамарко их против мене нема, не може их имати је нисам починио никакав злочин. Дакле, бит ће то чисто политичко ухићење јер су избори пред вратима, а они знају да сам ја против пљачкаша те да подржавам прогресивну политику какву нуди „Кукурику коалиција” - то нам је изјавио Бољковац крајем коловоза, када се неслужбено почело најављивати његово ухићење.

        Кулоарске најаве да ће бити ухићен послије 1. рујна нису се остварила, али на ухићење није требало дуго чекати.

        Бољковац је очито већ тада имао осјећај да се око њега стеже обруч полицијских истражитеља, који на карловачком подручју посљедњих година интензивно раде на искапању гробница и истраживању партизанских злочина, па је ангажирао познатога загребачког одвјетника Анту Нобила.

        - Ти који ме оптужују нека буду сретни што су сада живи, јер сам ја људе спашавао, а не убијао. Нисам био заповједник логора Дубовац који је био под надлежности окружне Озне. Нисам био на Дубовцу, ни на Јазовки, ни на Блајбургу - непрестано је понављао Јожа Бољковац.

        Осим њега, за ратне злочине из тог доба полиција сумњичи и Јосипа Манолића те народног хероја Раду Булата.

        Док су Бољковац и Манолић то наводно радили као заповједници Озне у Карловцу, односно Бјеловару, Булат је одговоран као један од партизанских заповједника. Истрага партизанских злочина на карловачком подручју почела је још 2003. године, а до данас је откривено неколико масовних гробница на локацијама Петрова гора, Бабина гора, Козјача и Виданка, у којима је пронађено неколико стотина костура.

        Прије само пет дана МУП нам је одговорио како нису подносили казнене пријаве нити против кога за злочине из Другог свјетског рата.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари