МИЛАНОВИЋ: ЕУ је и циљ и средство

ХРВАТКИ САБОР ЈЕДНОГЛАСНО РАТИФИКОВАО

УГОВОР О ПРИСТУПАЊУ ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ

  • Јадранка Косор: За овај тренутак смо морали постати самостални, а за то су наjзаслужнији први хрватски председник др Фрањо Туђман
  • У Европи се и банкротира, што показује случај Грчке. Просечни Немац за спас грчке економије даје 440 евра, а Хрватска би да је у ЕУ издвојила 255 евра - упозорио је колеге посланик Истарског демократског сабора Дамир Кајин

         ХРВАТСКИ Сабор је једногласно - са 136 гласова „за“ - ратификовао Уговор о приступању Европској унији.

         Верујем да Хрватска може и потпуно је способна да искористи ЕУ на позитиван начин, за стварање квалитетније државе у којој ће људима бити боље и где ће се добро осећати – рекао је у Сабору хрватски премијер Зоран Милановић. Па наставио:

         - Након 20 година, време је да заокружимо државу, ово је тај важан тренутак. Постигли смо циљ, добили смо једно важно средство, даље је на нама. ЕУ је и циљ и средство.С обзиром да је живот кратак и циљ и средство су и - држава и демократија и ЕУ. Многи наглашавају да је ЕУ средство за постизање вишег нивоа среће и кад се тако гледа - Унија је средство, али је што се тиче наше генерације је и циљ.

         Хрватски премијер је, и у наставку излагања, био наглашено емотиван: „Чврсто верујем да ми као друшво морамо функционисати. Има нас мало, мала смо земља. Свесни тога, морамо се специјализовати за оно што је за нас важно јер немамо ни људи ни новца да бисмо се бавили свиме. А циљеви су - стабилна и сигурна држава, виши ниво запослености, квалитетнији и сигурнији послови... Јако је важно да из онога што се у ЕУ догађало протеклих година извучемо поуке. Довољно смо видели и проучавали. Изговора више немамо. Нема нас пуно и морамо добро проценити у шта улажемо средства и шта нам је битно. Онај ко је свестан својих лимита, тај ће нешто постићи“.

         Како се и могло очекивати, и шефица хрватске дипломатије, Весна Пусић, оценила је да је ратификација „велики тренутак за нас и ову земљу“.

         - За нас је процес приступања ЕУ, нагласила је, био изградња и избор европског идентитета, наш први политички консензус. Научио нас је одговорности да ти нико неће помоћи ако себи не помогнеш сам и научио нас је самопоштовању“.

         Бивша хрватска премијерка и председница ХДЗ, Јадранка Косор, рекал је Сабору: „За овај тренутак смо морали постати самостални, а за то су наjзаслужнији први хрватски председник др Фрањо Туђман и, посебно, хрватски бранитељи који су најзаслужнији за слободу. Ово је важан и свечани дан јер се реткима пружа прилика, као овој генерацији наших политичара, да одлуче о будућности Хрватске у ЕУ. То је био тежак пут, али Влада коју сам водила била је свесна да ће се то остварити. Хрватска се враћа кући, враћамо се тамо камо припадамо“.

         „Европа је пуно учинила за Хрватску. ЕУ смо препустили банке, сутра ћемо и осигурање, али верујем да нећемо и електропривреду. Желим да верујем да смо сигурни у Европи, не треба је идеализовати нити мистификовати, али треба веровати у њене институције. У Европи се лакше брани кредитни рејтинг, долази повољних зајмова и инвестиција. Али, могуће је да се у Европи и банкротира, што показује случај Грчке. Просечни Немац за спас грчке економије даје 440 евра, а Хрватска би да је у ЕУ издвојила 255 евра - упозорио је колеге посланик Истарског демократског сабора Дамир Кајин. 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари