Највећи сувласник „Агрокора“ постала руска Сбербанка

МЕГА РОЧИШТЕ: У ЗГРЕБАЧКОЈ ДВОРАНИ „ДРАЖЕН ПЕТРОВИЋ“ 3.069 ПОВЕРИЛАЦА

* Већ има нешто више од 39 одсто акција. Договорена и могућност да Сбербанка свој део у Меркатору замени за будући сувласнички део у будућем Агрокору

         ПОВЕРИОЦИ Агрокора изгласали су данас нагодбу коју су подржали повериоци с 80,2 одсто укупних потраживања.

         Да би нагодба прошла, била је потребна подршка најмање 67 одсто.

         За нагодбу су гласали повериоци с 27,08 милијарди куна потраживања од укупног износа од 33,75 милијарди куна.

         Судско рочиште одржано је у кошаркашкој дворани „Дражен Петровић“ у Загребу, а на највеће рочиште у историји позвани су сви повериоци.

Њих 3.069 има отворена потраживања с којима су могли да гласају.

         На рочишту није било расправе већ само гласање о предлогу ванредне управе и привременог већа поверилаца. Због великог броја поверилаца, гласало се путем мобилне апликације на паметним телефонима.

         Привремено веће је 19. јуна дало сагласност ванредном поверенику на коначан текст нагодбе у Агрокору и она је упућена Трговачком суду који је потом објавио на својој е-огласној табли.

         Предлог нагодбе има 7.300 страница с пратећим прилозима.

         Ванредни владин повереник за Агрокор Фабрис Перушко изјавио је да повериоци с високим укупним уделом у потраживањима, до 85 одсто, подржавају изгласану нагодбу.

         Према предлогу, у новом Агрокору највећи појединачки сувласник била би руска Сбербанка с 39,2 одсто. Заједно с руском ВТБ банком, имала би 46,7 одсто власништва.

         Добављачи концерна у просеку ће добити 60 одсто својих потраживања, а финансијске институције и остали повериоци до 20 одсто.

         Договорена је и могућност замена акција у Меркатору да Сбербанка свој део у Меркатору замени за будући сувласнички део у будућем Агрокору.

         Такође је прецизирано да две руске банке не могу да имају 50 одсто или више у будућем Агрокору због санкција које су за руске компаније увеле САД и ЕУ и Велика Британија.

         Трговачки суд мора потврдити нагодбу до 10. јула, док би процес имплементације могао да потраје неколико месеци.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари