Нови премијери биће Зоран Милановић и Зоран Јанковић

На парламентарним изборима у Хрватској победила Кукурику коалиција, а у суседној држави Позитивна Словенија

  • Нова владајућа коалиција у загребу имаће 77 мандата у сабору, а ХДЗ 47
  • Добити оволико гласова (28,54 одсто) за само седам недеља постојања странке, доказ је да ће Словенија ићи у правом смеру, изјавио је Јанковић који је досад био  градоначелник Љубљане

         ХРВАТСКИ  парламентарни избори донели су очекивани пораз ХДЗ. Коалиција левог центра, Кукурику коалиција, освојила је 77 мандата у Сабору, а до сада владајућа Хрватска демократска заједница 47.      

         Кандидат за премијера Кукурику коалиције, лидер Социјалдемократске партије (СДП) Зоран Милановић, поручио је грађанима да их неће изневерити, као и да ће коалиција левог центра градити пријатељске односе у региону.

         "Хрватски грађани дали су поверење и шансу да водимо Хрватску, наша одговорност је велика. Нећемо погрешити", рекао је Милановић пошто су после поноћи објављивани први незванични резултати парламентарних избора.

         "Позваћемо искрено на сарадњу све оне којима је Хрватска на срцу, који сматрају да могу допринети", нагласио је Милановић.

         Председник Хрватске Иво Јосиповић честитао је изборним победницима и поручио да од нове владе очекује рад на изласку земље из економске кризе.

         Он је додао да од будућег премијера очекује бољу и квалитетнију сарадњу него што је имао са Јадранком Косор. Јосиповић је оценио да су ови избори показали да је Хрватска "зрела демократија".

Зоран Јанковић

         Градоначелник Љубљане и лидер странке Позитивна Словенија Зоран Јанковић неочекивано је победио је парламентарним изборима у Словенији.

         Његова Позитивна Словенија је после пребројаних 99,3 одсто гласова освојила 28,54, док је Словенска демократска странка Јанеза Јанше добила 26,24 одсто гласова бирача на превременим парламентарним изборима.

         Победа Јанковића је изненађење које нико није очекивао јер је Позитивна Словенија оформљена неколико дана пред почетак предизборне кампање.

         "Добити оволико гласова за само седам седмица постојања је доказ да ће Словенија ићи у правом смеру", рекао је новинарима Јанковић.

         Према овим резултатима, Јанковићеава странка ће имати 28 посланика од укупно 90 у парламенту.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари