Томислав Мерчеп порицао и злочине које су његови потчињени признали

У ЖУПАНИЈСКОМ СУДУ У ЗАГРЕБУ ПОЧЕЛО СУЂЕЊЕ БИВШЕМ

ПОМОЋНИКУ МИНИСТРА УНУТРАШЊИХ ПОСЛОВА ХРВАТСКЕ

Томислав Мерчеп

  • Припадници његове јединице су, према оптужници, на кутинском, пакрачком и загребачком подручју незаконито ухапсили 52 особе, од којих су 43 убили, три се воде као нестале, а шест је преживело мучења и злостављања
  • Међу жртвама је било и троје чланова породице Зец - Михајло, Марија и њихова 12-годишња ћерка Александра - који су убијени у ноћи измеðу 7. и 8. децембра 1991. Иако су петорица „мерчеповаца“ признали злочин и против њих је подигнута оптужница, они због процедуралне грешке, испитивања без адвоката, никада нису одговарали за тај злочин

          ЗАГРЕБ, (ФоНет) - У Жупанијом суду у Загребу је читањем оптужнице почело суђење бившем помоћнику министра унутрашњих послова Хрватске Томиславу Мерчепу, који се изјаснио да није крив ни по једној тачки.

          Мерчепа оптужница терети да је од 8. октобра до средине децембра 1991, као заповедник резервне јединице МУП смештене у Пакрачкој пољани и делом у павиљону на Загребачком велесајму, наређивао незаконита лишавања слободе, мучења и убиства цивила.

          Јавни тужилац му ставља на терет и да је знао да његови подређени незаконито хапсе, пљачкају, злостављају, муче и убијају цивиле, али није ништа учинио да то спречи. Припадници његове јединице су, према оптужници, на кутинском, пакрачком и загребачком подручју незаконито ухапсили 52 особе, од којих су 43 убили, три се воде као нестале, а шест је преживело мучења и злостављања.

          Међу жртвама је било и троје чланова породице Зец - Михајло, Марија и њихова 12-годишња ћерка Александра - који су убијени у ноћи измеðу 7. и 8. децембра 1991. Иако су петорица „мерчеповаца“ признали злочин и против њих је подигнута оптужница, они због процедуралне грешке, испитивања без адвоката, никада нису одговарали за тај злочин.

          Мерчеп је данас на суђењу тражио да у његову обрану сведоче Владимир Шекс, Иван Јарњак, Фрањо Грегурић, Јосип Перковић, Жарко Домљан, Смиљан Рељић, као и новинар Александар Станковић, у чијој је емисији гостовао.

          Суђење ће бити настављено 16. марта.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари