У Хрватској маршеви под паролом „Смрт фашизму, слобода побачају“

ПРОТИВНИЦИ ПРАВА НА АБОРТУС ОРГАНИЗОВАЛИ ШЕТЊЕ „ХОД ЗА ЖИВОТ“

У ЗАГРЕБУ, РИЈЕЦИ И СПЛИТУ

        OKO 15.000 грађана марширало је данас у Загребу, Ријеци и Сплиту на скуповима против абортуса који су под називом „Ход за живот“ организовала конзервативна удружења и верски покрети.

        У Загребу и Ријеци одржани су и контрапротести, а полиција је привела више активисткиња за право жене на слободан избор које су селе на цесту којом је требало да прође поворка „Хода за живот“.

        Учесници контрапротеста носили су транспаренте на којима су биле исписане поруке против забране абортуса, међу којима и „Забрана абортуса осуда је жена на смрт“ и „Смрт фашизму, слобода побачају“.

        У Загребу се „Ход за живот“ одржава већ трећу годину заредом, а учесници скупа, којих је према процени полиције било око 10.000, прошли су централним градским улицама до Трга бана Јелачића.

        На почетку колоне био је истакнут велики транспарент на којем је писало „Сва људска права почињу зачећем“. Организатори су навели да свакој мајци желе да поруче да није сама и да је „живот драгоцен дар“.

        У Сплиту је другу годину заредом одржан „Ход за живот“, а, према проценама медија, окупило се неколико хиљада људи, међу њима и градоначелник Андро Крстуловић Опара.

        У Ријеци је први пут организован такав скуп на којем се окупило око хиљаду грађана, али је истовремено одржан и контрапротест у организацији више удружења за заштиту људских права.

        На контрапротесту „Ход за слободу“, који је, према проценама медија, окупио неколико хиљада грађана, учествовао је и градоначелник Ријеке Војко Оберснел. Он је поручио да „ћутљива већина мора да се пробуди“ и да се супротстави угрожавању стечених људских права.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари