Ху оптужио `западне силе` да раде на позападњачењу и подели Кине

(Не)очекивано оштар иступ кинеског лидера са помињањем `ратовања културом`

  • Непријатељски настројене силе појачавају  ангажман да нас разделе. Морамо бити свесни озбиљности и комплексности те борбе, написао је кинески председник у својој редовној колумни за службено гласило Комунистичке партије Кине

        У неочекивано и жестоком иступу, кинески председник Ху Ђинтао отворено је оптужио западне силе да покушавају да се уплићу у унутрашње ствари Кине.

        При том је био директан, указавши да западне силе покушавају "позападњаче и разделе Кину" путем "ратовања културом".

        "Непријатељски настројене силе појачавају свој ангажман да нас разделе. Морамо бити свесни озбиљности и комплексности те борбе. Морамо увести строге мере како бисмо их зауставили у њиховом науму", написао је кинески председник у својој редовној колумни за службено гласило Комунистичке партије.

        Такође је навео да је нужно задовољити растућу потребу кинеског народа за духовним и културним вредностима. Ху је навео да је Кина за то издвојила 45 милијарди јуана (око 4 милијарде фунти).     

        Средства ће бити искоришћена за ширење кинеског утицаја, укључујући и формирање међународног медија. У плану је креирање енглеске верзије канала "China Daily" за просторе Велике Британије и САД.

Извор: Хсинхуа

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари