ОЧЕКИВАНО: Си Ђинпинг на челу КПК Кине, а 2013. - и шеф државе

НАСМЕШЕНИ НАСЛЕДНИК ХУ ЂИНТАОА ИСТАКАО

ДА СЕ НОВО РУКОВОДСТВО СУOЧАВА СА „ОГРОМНОМ ОДГОВОРНОШЋУ”

Си Ђинпинг

  • У новом сазиву Сталног комитета Политбироа је и садашњи заменик премијера Ли Кећианг, што је сигуран знак да ће у марту постати нови премијер

        ОЧЕКИВАНА промена у кинеском партијско-државном врху.

       Потпредседник Кине Си Ђинпинг наследио је данас Ху Ђинтаоа на челу кинеске Комунистичке партије, преузевши задатак да спроведе реформе и избори се са галопирајућом корупцијом у земљи.

       Си (59) је пред новинаре иазашао у Великој палати народа у Пекингу, на челу Сталног комитета Политбироа КПК који је са девет сведен на седам чланова и који ће у идућих 10 година водити земљу.

       Пред камерама из целог света, насмешени Си представио је колеге и одржао кратак говор у којем је истакао да се ново кинеско руководство сучава са „огромном одговорношћу”, признавши да су пред Комунистичком партијом „тешки изазови”, међу којима је посебно апострофирао корупцију.

       Нови кинески лидери учиниће све да би „обезбедили бољи живот” кинеском народу, поручио је Си.

       Ново руководство партије, која Кином влада од 1949, именовано је по окончању њеног 18. конгреса, на којем се расправљало и о корупционашким аферама и злоупотреби положаја највиших званичника странке.

       Делегати партије претходно су изабрали 205 чланова Централног комитета КПК.

       Према устаљеним правилима, Си Ђинпинг ће у марту постати и нови председник Кине.

       У новом сазиву Сталног комитета је и садашњи заменик премијера Ли Кећианг, што је сигуран знак да ће у марту постати нови премијер.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари