Американци са савезницима крећу против Сирије - мимо Савета безбедности УН

БЕЛА КУЋА ЈЕ ОШТРО КРИТИКОВАЛА РУСИЈУ И КИНУ ЗБОГ ВЕТА У СБ УН

Џеј Карни

  • Они (Русија и Кина) су на супротној страни од сиријског народа, на супротној страни од нада у мир и стабилност у региону. Веома је тужно што су донели такву одлуку - изјавио је званични представник Беле куће Џеј Карни

        АМЕРИКАНЦИ - гневни што у Савету безбедности УН нису успели да „сломе“ Русију и Кину да се не противе војној интервенцији против Сирије и уклањању њеног председника Башара Асада - саопштили су: да ће одсад са својим савезницима деловати мимо Уједињених нација.

        Бела кућа је претходно - како се и очекивало - оштро критиковала одлуку Русије и Кине да уложе вето на пројекат резолуције о Сирији коју су водеће западне земље намеравале да „провуку“ кроз СБ УН.  

        Два пројекта резолуције о Сирији била су представљена Савету Безбедности: руски - са предлогом да се на три месеца продужи мандат посматрачима УН (у нади да ће бити настављен политички процес) и западни - који је био интониран претњама разним дипломатским и економским санкцијама против Сирије, али на основу главе VII Повеље УН која дозвољава и војну интервенцију.

        Русија и Кина су блокирале изгласавање у СБ УН западног (формално британског) пројекта резолуције. Руски пројект резолуције скинут је са гласања пошто је Министарство иностраних послова РФ оценило да је „наставак конфронтације у СБ УН бесмислен и контрапродуктиван“.

        „Они (Русија и Кина) су на супротној страни од сиријског народа, на супротној страни од нада у мир и стабилност у региону. Веома је тужно што су донели такву одлуку“ - изјавио је званични представник Беле куће Џеј Карни.

        Карни је одржао прес конференцију у председничком авиону на путу за државу Флорида и изјавио да САД не подржавају идеју да о продужењу посматрачке мисије у Сирији.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари