Антикапиталисти на врху пословне зграде велике рударске компаније

Лондонска полиција блокирала улице око Пикадилија

  • Акцију извела «група директног дејства» под окриљем покрета UK Uncut који протестује против смањења државних расхода и неправедне расподеле светског богатства

         ПОЈАЧАНЕ јединице британске полиције блокирале су улицу у центру Лондона у близини Пикадилија, након што је група анархиста – антикапиталиста успела да се домогне крова пословне зграде рударске компаније Xstrata, у улици Хајмаркет, којом руководи један од најплаћенијих менаџера у свету.

         У Лондону и другим градовима Велике Британије одржавају се демонстрације, шетње и друге акције у овиру великог штрајка британских синдиката.

         Међутим, активисти који су продрли у зграду у улици Хајмаркет не учествују у тој акцији, већ дејствују самостално. Они се представљају као «група директног дејства» под окриљем покрета UK Uncut који протестује против смањења државних расхода и неправедне расподеле светског богатства.

         «Операција полиције је започела стављањем под контролу зграде Пантон хаус у улици Хајмаркет да би се спречили нереди које је изазвала група  демонстраната испред улаза у зграду. Неки демонстранти су упали у зграду, док полиција хапси изгреднике у згради због незаконитог упада на приватни посед» - каже се у саопштењу Скотланд Јарда.

         Број ухапшених није познат. Полиција је обећала да ће деблокирати читав рејон чим буде обезбеђен јавни ред и мир.

         Ситуација у британској престоници подсећа на оно што се десило 26. марта ове године. Тада су се, на дан санкционисаног марша синдиката који су на улицама Лондона окупили неколико стотина хиљада људи у Хајд парку, одиграли погроми и сукоби полиције и група анархиста који су покушали да искористе мирне шетње синдикалаца за своје циљеве.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари