Асадов телохранитељ дигао у ваздух министра одбране и његовог заменика

ПОСЛЕ АТЕНТАТА У ДАМАСКУ ПУЦЊАВА И ПЕТ НОВИХ ЕКСПЛОЗИЈА

Сиријски министар обране Дауд Абдулах Раџиха

  • Терориста-самоубица је активирао експлозив којим је био опасан у сали Службе националне безбедности Сирије у којој је у то време било у току саветовање њених руководилаца и неколико других министара сиријске владе. Погинули су министар одбране Дауд Раџиха и његов заменик Асеф Шаукат, муж сестре (Бушре) сиријског председника Башара Асада
  • Министар унутрашњих послова Мохамад Шар, који је преживео атентат: Ово је кукавички чин. Кренули су да се боре против Сирије изнутра. Иза овог напада стоје САД и Израел. Потврђујем да је почела последња битка, не само у Дамаску већ и у целој Сирији. Нисмо ослабљени, имамо снажну војску и снажну власт - прогонићемо их на све допуштене правне, моралне и међународне начине

        ПЕТ експлозија је одјекнуло у Дамаску - у близини војне базе јединице којом командује брат шефа државе Башара Асада.

        Нема вести o жртвама.

        Нешто раније, терориста-самоубица је активирао експлозив којим је био опасан у сали Службе националне безбедности Сирије у којој је у то време било у току саветовање њених руководилаца и неколико других министара сиријске владе. Погинули су министар одбране Дауд Раџиха и његов заменик Асеф Шаукат, муж сестре (Бушре) сиријског председника Башара Асада.

        Раџиха је погинуо на месту, а Шаукат је од задобијених рана умро нешто касније.

        У првим вестима је стајало: да је међу рањенима министар унутрашњих послова Мохамад Ибрахим Шар.

        Све ово је било могуће зато што је тај терориста-самоубица био -  Асадов телохранитељ!

        Заслуге за овај терористички акт себи су приписале - и побуњеничка „Слободна сиријска армија“ (ССА) и исламистичка група „Лива ал-Ислам“.

        „То и јесте вулкан који смо најављивали“ - саопштила је ССА.

        Сиријски министар унутарњих послова, Мохамад Шар, који је преживео бомбашки напад, управо је дао уживо изјаву за сиријску државну ТВ. Рекао је и ово:

        „Ово је кукавички чин. Кренули су да се боре против Сирије изнутра. Иза овог напада стоје САД и Израел. Потврђујем да је почела последња битка, не само у Дамаску већ и у целој Сирији. Сви становници Дамаска су против тероризма. Овај напад су оркестрирале западне и регионалне тајне службе. Свако ко је послао бар један метак у Сирију, одговоран је за крв која се пролива.

        Нисмо ослабљени, имамо снажну војску и снажну власт - прогонићемо их на све допуштене правне, моралне и међународне начине. Овај напад нас неће зауставити. Напад се догађа непосредно пре заседања Савета безбедности УН. А шта то значи? То показује њихову фрустрацију чињеницом да не могу да сломе нити да разједине нашу војску. Напали су и медије, дигли су у ваздух сателитску ТВ станицу. Води се и медијски и дипломатски рат. Наш народ је спреман и неће се поколебати. Приближава се свети месец Рамазана и морамо се изборити за живот. Ал-Џазира и Ал-Арабиа данас говоре да се сиријска војска распада, а то су обичне лажи.“

        Сајт либанског листа Ал Акбар објавио је да су оружани сукоби у Дамаску избили прво на југу града, на простору где се налазе палестински избеглички кампови. Ускоро је градом почела да се шири паника, а становници да беже из својих кућа и станова.

        Убрзо потом, борбе су се наводно прошириле на градске четврти Кфар Соуса, ал-Мидан, Каср Аткех и Јагхмуд. Главна саобраћајница која води према граду Дара је затворена.

        Исти извор тврди да се пуцњава чује и на простору Старог Града, радње су затворене. Чује се и из северне четврти ал-Мухаџирен која се налази у непосредној близини председничке палате. Гласине се шире градом да су војни дезертери кренули у велику оружану кампању унутар главног града, али, још није јасно да ли се ради о тзв. „нултом сату“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари