БЕРЛИН: Гради се храм за три религије

У САМОМ ЦЕНТРУ НЕМАЧКЕ ПРЕСТОНИЦЕ,

НА ТЕМЕЉИМА НЕКАДАШЊЕ ЦРКВЕ СВЕТИ ПЕТРИ

  • Планиране су три различите просторије за богослужења Јевреја, муслимана и хришћана. Требало би да буду повезане двораном у којој би се одржавале заједничке прославе, а можда и заједничка богослужења

        НА Петријевом тргу у Берлину планира се изградња центра са храмовима три религије.

       За ову идеју залажу се удружења Јевреја, муслимана и хришћана. Недостају само још финансијска средства, објавио је немачки радио Дојче Веле.

       Петријев трг у центру Берлина нека је врста ничије земље, између прошлости и будућности. То би се могло променити кад једнога дана ту, под једним кровом, буде смештен Центар за молитву и учење са црквом, синагогом и џамијом.

       У ту сврху су јеврејска општина у Берлину, вечерња школа из Потсдама Абрахам Гајгер, Форум интеркултурални дијалог и евангелистичка црквена општина Свети Петри - Света Марија основали удружење под називом „Центар за молитву и учење Трг Петри у Берлину“.

       Било је то пре непуних годину дана. У међувремену је ово удружење усвојило повељу и расписало конкурс за архитектонски пројекат.

       Нови центар биће изграђен на темељима некадашње цркве Свети Петри.

       Планиране су три различите просторије за богослужења Јевреја, муслимана и хришћана. Требало би да буду повезане двораном у којој би се одржавале заједничке прославе, а можда и заједничка богослужења.

       Како пише Дојче Веле, прву награду жири је доделио берлинском бироу Кин Малвези. Нацрт њиховог плана оријентише се према грађевини бивше цркве Свети Петри. Фасадом од светлих цигала и торњем високим 44 метара, ова зграда делује као замак . У унутрашњости доминирају једноставни геометријски облици. Двоспратна сала у облику куполе служи за заједничку просторију за предавања.

       Грегор Хоберг, свештеник евангелистичке црквене општине Свети Петри - Света Марија и председник овог удружења веома је задовољан нацртом. Он, међутим, истиче да овде није реч о мешању религија већ да „желе да уче да се у достојанству и поштовању опходе једни према другима“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари