Берлускони пред брзом оставком, а ЕУ више страхује од Италије него од Грчке

Европа зазире да би Рим могао бити "гробар еврозоне"

  • Римска Република штампала прогнозу експерата швајцарске Credit Suisse да ће Италија – уколико не предузме хитне и свеобухватне структурне реформе – банкротирати у наредних сто дана

        РИМ, (ФоНет) - У Италији ће Посланички дом други пут гласати о ревизорском извештају, јавља радио Дојче веле и предвиђа да би, у случају да ни овог пута не буде изгласан, премијер Силвио Берлускони морао или да поднесе оставку или да поново постави питање о поверењу влади.

        Можда ће данас бити дан одлуке, али према ономе што се може чути, "дефинитивно повлачење италијанског скандалозног премијера би могло да се отегне још неколико дана", наводи немачки радио и констатује да премијер "стално одбија да оде и погрешно процењује стварност".

        У понедељак увече је дословно рекао да није залепљен за столицу, али да је убеђен да ће данас у парламенту имати већину.

        Чињенице су ипак другачије. Све више се осипају присталице његове странке ПДЛ, у Дому посланика би у међувремену требало да је без апсолутне, али и релативне већине, чак и у Сенату би могло да буде тесно. Осим тога, Берлусконија напуштају и они који га подржавају.

        Роберто Формињони члан ПДЛ, сматра да би Берлускони требало званично да објави оставку зарад добробити земље.

        То је на политичком језику врло опрезно формулисано, али у преводу значи: Одлази!

        Други попут Ђулијана Ферере, шефа листа Фољо и бившег министра у ранијој Берлусконијевој влади, много су јаснији:

        "Берлускони управо припрема оставку, то је готова ствар. За неколико сати, или неки кажу за неколико минута".

        Опозиција би могла да постави ново питање о поверењу у Посланичком дому, о коме би се гласало после најкасније два дана, наравно ако Берлускони не поднесе оставку.

        Али премијер пре мисли на гласање о поверењу у Сенату, у којем још има већину, и то гласање жели да повеже са одређеним одлукама о мерама штедње.

        Да ли ће до тога и доћи, остаје под знаком питања.

*  *   *   *   *

        У Бриселу страхују да би Апенини могли постати ново жариште напетости. Песимисти страхују и од банкротства Италије чији би пад, с обзиром да је трећа по величини економија ЕУ, значио и крах и крај целе еврозоне. А вероватно био и увод у нову фазу светске економске кризе.

        Римска Република чак је штампала прогнозу експерата швајцарске Credit Suisse да ће Италија – уколико не предузме хитне и свеобухватне структурне реформе – банкротирати у наредних сто дана.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари