Борбе у самом центру Дамаска, нејасно одакле командује Асад

СТРАНА ВОЈНА ИНТЕРВЕНЦИЈА ВЕЋ СТИГЛА ДО ВЛАДИНОГ КОМПЛЕКСА

У ГЛАВНОМ ГРАДУ СИРИЈЕ

  • Према последњим информацијама, пуцњава и експлозије одјекују у више градских четврти, ал-Мидан, Захира и Машроу-Думар
  • Новинарка Russia Today (РТ) Мариjа Финошина, која се налази у Дамаску, јавља су данашњи сукоби највећи до сада. „Црни дим се види из неколико градских четврти, пуцњава се регуларно чује“. Њен је утисак: „Ово су кључни тренуци за земљу. Ово више нису ограничени сукоби. Преливају се у градске четврти које су до сада биле мирне“
  • Би-Би-Си преноси да је сиријска војска започела офанзиву против побуњеника у главном граду. Наводно је војска на улице извела тенкове, а да над Дамаском лете војни хеликоптери
  • Сиријска новинска агенција САНА објавила је да су у Катару направљени модели сиријских градова ради прављења лажних пропагандних видео-снимака. Подсетимо: сличне информације појавиле су се у медијима и непосредно пре пада Триполија за време рата у Либији 2011.

        СТРАНА војна интервенција у Сирији - засад само преко плаћеника из арапских и других земаља - већ је стигла до самог средишта Дамаска.

        У главном граду Сирије воде се борбе чак и недалеко од седишта владе и универзитетског кпмплекса - бар тако јављају западни медији који (са неким изузецима) су и сами део агресије на ту земљу.

        Побуњеници су наводно напали снаге одане председнику Башару Асаду у кварту Ихлас, одмах до комплекса здања Савет министара.

        Асадове снаге распоредиле су оклопна возила и поставиле барикаде широм Дамаска.

        Скај њуз је објавио, позивајући се на опозиционе изворе, да се Асад највероватније налази у луци Латакији, одакле руководи одговором на самоубилачки напад у Дамаску, у коме су убијена и три висока сиријска званичника, укључујући и зета сиријског председника Башара ал Асада, Асефа Шавката и министра одбране Дауда Раџху, а неколико представника сиријских власти је рањено.

        Дамаск је постао епицентар сукоба и насиља откако је у понедељак Слободна сиријска војска саопштила да је започела битку за ослобођење Дамаска.

        Према последњим информацијама, пуцњава и експлозије одјекују у више градских четврти, ал-Мидан, Захира и Машроу-Думар.

        Новинарка Russia Today (РТ) Мариjа Финошина, која се налази у Дамаску, јавља су данашњи сукоби највећи до сада. „Црни дим се види из неколико градских четврти, пуцњава се регуларно чује“. Њен је утисак: „Ово су кључни тренуци за земљу. Ово више нису ограничени сукоби. Преливају се у градске четврти које су до сада биле мирне“.

        РТ јавља из Дамаска и да није познато где се тачно налази Асад и да су се, чак, појавиле гласине да је и он погинуо за време јучерашњег напада.

        Сиријски државни медији оповргавају све гласине, тврде да  је Асад и даље у Дамаску.

        Сиријска новинска агенција САНА објавила је да су у Катару направљени модели сиријских градова у сврху стварања лажних пропагандних видео-снимака. Подсетимо: сличне информације појавиле су се у медијима и непосредно пре пада Триполија за време рата у Либији 2011.

        У извјештају сиријске новинске агенције стоји:

        „Компанија за безбедност у Катару специјализована за израду модела кренула је у операцију стварања лажног садржаја о догађајима у Сирији. Та компанија је изградила моделе зграда и тргова градова Дамаск, Алепо и Латткиа. Модели се изграђују у месту ал-Зоубарех, близу Дохе, у Катару.

        Постоје сведоци који су видели како компанија управо окупља људе у специјалним униформама који ће глумити војно особље. На сцени се налазе фотографи и сниматељи. Направиће монтажу тако да изгледа као да је садржај пласиран са сиријске државне телевизије. На сцени су и аутомобили с лажним сиријским таблицама“.

        Сиријска државна новинска агенција, иначе, тврди да се војска сукобила с побуњеницима на више локација у главном граду и у другим градовима широм земље. А националне снаге безбедности: са већом групом плаћеника који су покушали да у  Сирију уђу из Либана.

        Би-Би-Си преноси да је сиријска војска започела офанзиву против побуњеника у главном граду. Наводно је војска на улице извела тенкове, а да над Дамаском лете војни хеликоптери.

        Сиријски амбасадор у Москви оповргао је гласине да је Асадова супруга Асма отпутовала у Русију.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари