Централни кинески лист Американцима: „Завежите“

СТЕЈТ ДЕПАРТМЕНТ ОПТУЖИО КИНУ ЗА НАПЕТОСТ У АЗИЈСКО-ПАЦИФИЧКОМ РЕГИОНУ

  • „Америчка изјава брка тачно са нетачним, доводи јавност у заблуду, шаље нетачне сигнале – а то мора бити немилосрдно оповргнуто. Мада, можемо једноставно и да подвикнемо Американцима: „Завежите” - објавило је гласило КП Кине ”Женмин жибао"

         КИНА је први пут након много година истински оштро одреаговала на примедбу САД о спорним територијама у Јужнокинеском мору.

         Американцима је из Пекинга – поводом приобалних острва око којих се споре Кина и Јапан, јавно поручено: „Завежите“!

         Додуше, није то урадио ни шеф државе Ху Ђинтао ни било ко из његовог најближег окружења, али јесте – што такође није мало – утицајни лист Женмин жибао који је гласило владајуће КП Кине.  

         Главни лист НР Кине, штампани орган ЦК КП Кине Женмин жибао одлучио се за форму `одговору Стејт департменту` којег Кина криви да „подпирује напетост” поводом спорних острва.

         „Америчка изјава брка тачно са нетачним, доводи јавност у заблуду, шаље нетачне сигнале – а то мора бити немилосрдно оповргнуто. Мада, можемо једноставно и да подвикнемо Американцима: „Завежите” - објавио је ”Женмин жибао".

         Светски медији и информативне агенције добили су изјаву Кине у овако жестокој форми, иако енглеска верзија садржи далеко дипломатичнију верзију критике.

         Стејт департмент је (поводом острва) званично оценио да Кина „подстиче напетост” у Азијско-Пацифичком региону.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари