ДЕ МЕЗИЈЕР: Погоршање односа са САД угрозиће безбедност Немачке

МИНИСТАР ПОЛИЦИЈЕ ПОЗВАО КОМИСИЈУ БУНДЕСТАГА ДА НЕ „ЧАЧКА“

ДО КРАЈА АМЕРИЧКУ ЕЛЕКТРОНСКУ ШПИЈУНАЖУ

Томас де Мезијер

  • Комисија Бундестага добила задатак да истражи: да ли су се специјалне службе САД, Аустралије, Велике Британије, Канаде и Новог Зеланда („Five Eyes“) на територији Немачке заиста бавиле електронском шпијунажом и шта су о свему знали - немачка влада и надлежни државни органи. Односно: колико су тесно сарађивале специјалне службе поменутих земаља и саме Немачке

          НЕМАЧКИ министар полиције Томас де Мезијер јавно је позвао чланове комисије Бундестага, која је формирана да истражи околности повезане са открићима Едварда Сноудена, да „не нанесу штету односима Вашингтона и Берлина“.

          У интервјуу листу Rheinischen Post, он им је предочио: „Сарадња наших служби безбедности са колегама из САД има огроман значај за безбедност на територији Немачке. Ако рад комисије доведе до погоршања наше сарадње, располагаћемо са мање обавештајних информација. Тиме ће бити нанета велика штета безбедности наше земље, припадницима наше армије, полицајцима и дипломатама који службују у иностранству“ - рекао је де Мезијер.

          Крајем јуна 2013. Године недељник Spiegel је - ослањајући се на Сноуденове документе - објавио да је NSA (америчка Агенција за националну безбедност) месечно на територији Немачке пресретала до 500 милиона телефонских позива и интернет-порука.

          Нешто касније, у октобру, Берлин је дошао до сазнања да је NSA највероватније прислушкивала и телефоне Ангеле Меркел.

          Комисија Бундестага је добила задатак да истражи: да ли су се специјалне службе САД, Аустралије, Велике Британије, Канаде и Новог Зеланда („Five Eyes“) на територији Немачке заиста бавиле електронском шпијунажом.

          Де Мезијерово „запомагање“ постаје разумљивије ако се има на уму да је иста комисија добила мандат и да утврди: шта су о свему знали - немачка влада и надлежни државни органи. Односно: колико су тесно сарађивале специјалне службе поменутих земаља и саме Немачке.

          Томас де Мезијер је до 17. децембра био минстар одбране Немачке. Он је, у суштини, од комисије затражио:  и да у „копању“ не иде до краја и да води рачуна шта ће од тога учинити јавним.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари