Каку: Дигиталне људске душе стизаће за секунд на Месец, а за 20 минута на Марс

АМЕРИЧКИ ФИЗИЧАР УВЕРЕН ДА ЋЕ ДО 2100. ЛЕТОВИ НА МАРС ПОСТАТИ - ЈЕФТИНИ И МАСОВНИ

Мичио Каку

  • Мичио КАКУ је уверен да постоје паралелни светови, да ће бити могућа путовања брзинама већим од брзине светлости и да ће ћелије рака ускоро уништавати нано-роботи - на нивоу појединачних ћелија
  • „Научници су одувек одрицали постојање душе јер су сматрали да мозак чине само неурони, али је пројекат Конектом променио ту парадигму. Дигитализација мозга омогућиће васпостављање човека после смрти. Компјутер ће моћи да изнова створи човека и да га имплантира у робота. Људи ће на тај начин моћи да опште са умрлим рођацима и пријатељима. Тако ћемо, у неку руку, стећи бесмртност. Појавиће се и библиотеке дигиталних људских душа и личности великих људи“
  • Људи ће у не тако далекој будућности моћи да фотографишу чак и своја маштања. Имаће и могућност - уверен је Каку - и да једним трептајем добију на увид биографију саговорника или превод са било ког језика, а аутомобили, зидови у становима и играче постаће паметни јер ће им бити уграђена вештачка интелигенција

        АМЕРИЧКИ физичар-теоретичар јапанског порекла - Мичио Каку (Michio Kaku) чија специјалност су квантна механика и супергравитација - има иза себе, поред осталог, и књигу „Физика немогућег“, „Физика будућности“ и „Будућност разума“ у којима  прогнозира шта ће се догађати у наредних 30 и 100 година.

        Све три су светски бестселери. Нимало случајно.

        Каку сматра да ће до 2100. године летови на Марс постати „јефтини и масовни“, да ће се појавити хиперсонични авиони који ће имати данас незамисливе брзине, да ће се човеков живот „суштински продужити“ и да ће почети да функционишу комерцијални термонуклеарни реактори.

        Каку је уверен да постоје паралелни светови, да ће бити могућа путовања брзинама већим од брзине светлости и да ће ћелије рака ускоро уништавати нано-роботи - на нивоу појединачних ћелија.

        Каку опомиње: „Пси мисле да смо ми пси - само јачи, па нам се зато покоравају. Мајмуни знају да смо ми нешто друго. Чим роботи то исто схвате - постаће опасни. Мислим да би у роботе требало уграђивати чипове-убице који би се активирали чим робот науми да нашкоди човеку. То је задатак наредне генерације“.

        По његовој процени, крајем XXI века појавиће се „потпуна дигитализација мозга и неуронских веза“.

        Каку тим поводом открива:

        „Научници су одувек одрицали постојање душе јер су сматрали да мозак чине само неурони, али је пројекат Конектом променио ту парадигму. Потпуна дигитализација мозга омогућиће васпостављање човека после смрти. Са картом његовог мозга и информацијама које је остављао у виртуелној реалности (социјалне мреже, мејлови, онлајн-куповине итд.) компјутер ће моћи да изнова створи човека и да га имплантира у робота. Људи ће на тај начин моћи да опште са умрлим рођацима и пријатељима. Тако ћемо, у неку руку, стећи бесмртност. Појавиће се библиотеке дигиталних људских душа и личности великих људи. У њима ће постати могуће општење са Наполеоном, Черчилом или Ајнштајном“.

        Каку додатно тврди: „Људи ће моћи да своју дигиталну душу, уместо себе, пошаљу у далеки космос. За секунду ће стизати на месец, на Марс за 20 минута, а на Плутон - за сат. Душе људи ће путовати без ракета брзином светлости. Васељену ће освајати чиста свест“.

        Он сматра да ванземаљци управо тако већ истражују космос.

        Каку подсећа да је у наочари физичара Стивена Хокинга био уграђен инфрацрвени сензор који је регистровао и померање његовог погледа што му је омогућавало да „слаже“ текст на монитору, али наглашава да научници желе много више. Да дешифрују електромагнетне сигнале мозга, а засад им то успева само са појединим речима и фигурама.

        Он је убеђен да ће људи у не тако далекој будућности моћи да фотографишу чак и своја маштања.

        Имаће и могућност - уверен је Каку - и да једним трептајем добију на увид биографију саговорника или превод са било ког језика, а аутомобили, зидови у становима и играче постаће паметни јер ће им бити уграђена вештачка интелигенција.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари