КАРГАНОВИЋ: „Госпођо Хатиџа, молим вас - тужите Историјски пројекат Сребреница!“

ХОЋЕ ЛИ СЕ КОНАЧНО ПРЕД ОБЈЕКТИВНИМ СУДОМ НАЋИ КОНСТРУКЦИЈА

О 8.000 УБИЈЕНИХ У СРЕБРЕНИЦИ?

Стефан Каргановић

  • Ваше неосноване тезе никада до сада нису биле тестиране пред неутралним и објективним судом. Оне су могле глатко да прођу само пред политичким судовима као што су Хашки трибунал и Суд БиХ у Сарајеву, који су успостављени искључиво за то да би својим накарадним и непрофесионалним пресудама - вашу лажну верзију потврдили и оденули је у рухо привидне правне респектабилности
  • Ви сте тужиља и подразумева се да ви бирате форум где ћете нас тужити. Ми смо спремни да се одазовемо и да јавно, пред било којим судом, доказима оспоримо ваше тврдње у вези са Сребреницом

        ШЕФ Историјског пројекта Сребреница Стефан Каргановић упутио је отворено писмо Хатиџи Мехмедовић - поводом њене јавне претње да ће тужити све оне  који оспоравају верзију да је у Сребреници 1995. било убијено 8.000 муслимана, мушкараца и дечака.

        Ево текста Каргановићевог писма у којем он „госпођи Хатиџи“ саветује да не тужи ни Милорада Додика ни било кога другог већ - њега и Историјски пројекат Сребреница:

        „Драга госпођо Хатиџа,

        Већ дуго времена пратим ваш рад као што, претпостављам, и ви пратите наш. Чињеница да се не слажемо по неким питањима не искључује могућност сарадње, или бар садејства, на утврђивању истине. Чини ми се да се сада указала таква могућност. Импресиониран сам вашом намером, коју преносе „Народне новине“ од 30. септембра 2013, да тужите особе за које сматрате да „негирају геноцид у Сребреници“ и оспоравају званичну верзију о осам хиљада жртава коју ви пропагирате.

        Желим да вам јавно изразим подршку. Мислим да би таква тужба и отворена расправа пред судом која би уследила представљала крупан корак напред ка утврђивању истине о дешавањима у Сребреници у јулу 1995. године. Зато вас охрабрујем да најављену тужбу припремите и поткрепите најбољим доказима којима располажете.

        Саветујем вам да не трошите време и ресурсе тужећи председника Милорада Додика. То је исувише очигледно политички мотивисан и прозирно пропагандни потез, од којег не би имали апсолутно никакве користи. Да бисте стварно постигли свој циљ, ви треба да тужите мене и „Историјски пројекат Сребреница“ зато што вам ми мрсимо конце и кваримо рачуне.

        Да не би било никакве двосмислености и да бисте имали - како ви сматрате - правни основ за подношење тужбе, рекапитулираћу наш став по суштинским питањима.

        За тврдњу да се у Сребреници, у јулу 1995., догодио геноцид нема доказа у складу са применљивим нормама међународног кривичног права. Тврдња да је, супротно одредбама међународног ратног права, у периоду после 11. јула 1995. било стрељано „8,000 мушкараца и дечака“ такође је без икаквог чињеничног основа и, као таква, недоказана је. Иза ове две констатације стојимо ја и „Историјски пројекат Сребреница“.

        Сада имате све што вам је потребно да нас тужите. Молим вас не оклевајте да то учините. Ваше неосноване тезе никада до сада нису биле тестиране пред неутралним и објективним судом. Оне су могле глатко да прођу само пред политичким судовима као што су Хашки трибунал и Суд БиХ у Сарајеву, који су успостављени искључиво за то да би својим накарадним и непрофесионалним пресудама - вашу лажну верзију потврдили и оденули је у рухо привидне правне респектабилности.

        Ви сте тужиља и подразумева се да ви бирате форум где ћете нас тужити. Ми смо спремни да се одазовемо и да јавно, пред било којим судом, доказима оспоримо ваше тврдње у вези са Сребреницом, уколико су у супротности са проверљивим чињеницама.

        Молим вас искористите ову непоновљиву шансу да пред судом у јавној расправи докажете да сте у праву и уједно нанесете пораз „Историјском пројекту Сребреница“.

        Као што се у Америци у оваквим приликама каже: See you in court!“

        Стефан Каргановић,
        Историјски пројекат Сребреница
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари