„Кијевљани” напали на Славјанск: три убијена и девет рањених

ФЕДЕРАЛИСТИ И ДАЉЕ КОНТРОЛИШУ ГРАД ИАКО СУ УКРАЈИНСКИ СПЕЦИЈАЛЦИ У ОПЕРАЦИЈИ КОРИСТИЛИ И ДО ДВА ХЕЛИКОПТЕРА

  • Операцијом руководио кијевски вд министра полиције Арсен Аваков који је објавио: „Убијени и рањени са обе стране. Са наше стране – официр СБУ. Рањени руководилац Антитерористичког центра СБУ и још четворица”
  • Присталице федерализације Украјине саопштиле да су имале једног погинулог, али тврде да су нападачи имали два и да су оба – припадници екстремистичког Десног сектора

         КИЈЕВСКИ пучисти – као што је и најавио њихов министар унутрашњих послова Арсен Аваков – ударили су прво на град Слајванск  у којем су руски федералисти јуче подигли заставу Доњецке Народне Републике.

         И, као што су једино и могли: ударили су снагама доведених са унијатског запада Украјине.

         У специјалну операцију су укључили и два хеликоптера, а Аваков је на својој Фејсбук-страници објавио: „Славјанск. Убијени и рањени са обе стране. Са наше стране – официр СБУ. Рањени руководилац Антитерористичког центра СБУ и још четворица”.

         Као што се види, Аваков не наводи број настрадалих са друге стране. Сами федералисти Славјанска су имали једног убијеног и двојицу рањених. По њиховој „рачуници”, „Кијевљани” су имали двојицу убијених припадника експтремне организације Десни сектор.

         Администрација Доњецке области, пак, објавила је да је у самом Славјанску било пет рањених из ватреног оружја, а да је путу Ростов-Харков – између Славјанска и Арткомовска, где се још пуца – један човек убијен, а четворица рањена.

         Очевици тврде да су у једној од улица Славјанска видели „око 150 људи у црним униформама са аутоматима и базукама”.

         „Кијевљани” су иначе, прво извели напад на контролни пункт федералиста на улазу у Славјанск (код села Череповка) и успели да га заузму. Међутим, противници нове украјинске власти су одмах потом подигли барикаду на мосту на локалној реци и саопштили да су све битне тачке у граду и даље под њиховом контролом.

         Потом се поново огласио Аваков, признавши да је за операцију у Славјанску пробрао најприпремљеније из свих специјалних јединица у земљи. При том је посаветовао цивилима да напусте центар града, а ако остану – да не излазе из својих кућа и станова и да не прилазе прозорима.

         Он је „Добровољце Донбаса” оптужио да су први отворили паљбу.

         Дописник агенције РИА Новости из Славјанска јавио је да се по граду крећу „добровољци” у аутомобилима, да су око локалне полицијске управе, која је од јуче у њиховим рукама, подигнуте барикаде на којима је „много присталица федерализације Украјине”. Сви прилази Октобарском тргу, на којем се налази полицијска управа, углавном су под блокадом активиста који иступају за Доњецку Народну Републику.

         На самом тргу у току је митинг са око хиљаду учесника. Један од њих је рекао: „Не желимо да нам више Кијев наређује како ћемо да живимо”.

         Пет сати након првог напада „Кијевљана”, један од координатора федералиста, Вјачеслав Пономарјов, обавестио је окупљене на Октобарском тргу да је градоначелница Славјанска, Нела Штепа, прво намеравала да у зграду градске администрације уведе украјинске џпецијалце у цивилу, а да је потом побегла. Потом је саопштио:

         „С обзиром на овакав развој догађаја, имам наређење да преузмем руковођење градом”.

         Пономарјов није открио од кога му је стигло такво наређење, али је позвао окупљене да се припремају за „одбрану града и својих кућа”

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари