Конгрес САД донео закон о царинама за кинеску робу

ЗАКОН ЧЕКА ОБАМИН ПОТПИС А ПРЕДВИЂА УВОЂЕЊЕ КОМПЕНЗАЦИОНИХ
ЦАРИНА НА РОБУ ИЗ КИНЕ И ДРУГИХ ЗЕМАЉА КОЈА СУБСИДИРАЈУ ИЗВОЗ

Конгрес САД

  • У Кини су се појавиле прогнозе да ће „протекционистичке мере САД“ довести до трговинског рата. Кинески експерти позивају Пекинг да заузме чврст став поводом „компензационих царина“ које уводе САД

        ПРЕДСТАВНИЧКИ дом Конгреса САД гласао је за предлог закона који предвиђа увођење компензационих царина на робу из Кине и других земаља која субсидирају извоз и држе потцењени курс националне валуте. После овог гласања, закон иде на потпис шефу државе Бараку Обами.  

        Закон се тиче више од двадесетак врста робе која, увезена на америчко тржиште, вреди 4,7 милијарди долара. Бела кућа сматра да ће царине помоћи 80 америчких компанија које тренутно зависе од субсидираног извоза и морају да сачувају десетке хиљада радних места. Очекује се да ће закон пружити помоћ произвођачима челика и папира.  

        У децембру прошле године суд у САД је одлучио да Министарство трговине нема право да даје компензационе царине на робу коју производе „нетржишне“ економије. Међутим, изгласано у Конгресу доводи у питање ту одлуку.

        У Кини су се појавиле прогнозе да ће „протекционистичке мере САД“ довести до трговинског рата. Кинески експерти позивају Пекинг да заузме чврст став поводом „компензационих царина“ које уводе САД, шише ChinaDaily. Како је изјавио стални представник Кине у Светској трговинској организацији Сун Жењ, уколико Обама потпише закон, Кина ће га сигурно оспорити у СТО.

        Министар трговине Кине, Чен Деминг, истако је да законски пројект који чека Обамин потпис противречи како америчким законима тако и нормама Светске трговинске организације. Како саопштава Bloomberg, Деминг је већ неколико пута демантовао тврдње САД да Кина даје субсидије својим извозницима.

        Међународни монетарни фонд и Америка више су пута позивали Кину да одустане од смањења курса јуана. Крајем децембра ове године, Трезор САД је оценио да Кина не манипулише својом националном валутом, већ да једноставно „споро изводи реформе“. Навео је да јуан треба да вреди више, али без указивања - колико.  

        Раније су амерички политичари изјављивали да је јуан потцењен 30 до 40 посто.  

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари