Курдско-америчко „ослобађање Раке“ је инсценација чији циљ је спасавање Исламске државе

ЈЕДНА АМЕРИЧКА КОМАНДОСКА ЈЕДИНИЦА ВЕЋ ЈЕ УШЛА У „ПРЕСТОНИЦУ КАЛИФАТА“

  • Прави циљ тих „борби за Раку“ је превођење снага и ратне технике терориста Исламске државе на безбеднија места ради њиховог прегруписања
  • Да би сачувала своју бојеву моћ, Исламска држава је - уочи напада Курда и Арапа којима диригују Американци - почела да извлачи из Раке све своје производне ресурсе и да их усмерава према Деир-ез-Зору: стругове за производњу муниције, ремонтну опрему и материјале. У истом смеру је отпремала и пикапове са тешким митраљезима и пољску артиљерију
  • Пошто је Рака била проглашена за „престоницу“ ИД, њен губитак би био психолошки удар за њене припаднике и симпатизере, па је формална капитулација града била неприхватљива. Зато су њени командири добили наредбу да стварају што уверљивији привид борбе за „престоницу“ уз фактичку евакуацију из ње свега иоле значајног

Пише: Василиј Дмитриј СЕРГЕЈЕНКО

        ЈЕДНА америчка командоска јединица ушла је у сиријски град Рака који три последње године држи Исламска држава.

        Наводно њени припадници усмеравају курдске и сунитске одреде укључене у операцију.

        Међутим, театрална инсценација под називом „Ослобађање Раке“ тражи детаљнију и дубљу анализу иначе светска јавност поверовати у искреност глумаца који у њој учествују.

        „Такозвана престоница Исламске државе је пред падом“, „Курди уз подршку авијације међународне коалиције на чијем су челу САД воде борбе са терористима на територији Раке“ - ово су наслови информација које новинске агенције шире по целом свету.

        У њиховим текстовима се не указује на релативно мале губитке у техници и живој сили на обе стране (на пример: у поређењу са Мосулом). А управо то наводи на помисао да је веома вероватно да борба снага коалиције и Исламске државе за Раку има - демонстрациони карактер.

        Прави циљ тих „борби“ је превођење снага и ратне технике терориста на безбеднија места ради њиховог прегруписања. Није чак искључено да се Курди, којима управљају инструктори који су стигли иза океана, боре истински и да и не слуте која је улога њиховој борби заправо намењена у целој драматургији.

        Концентрација трупа сиријске регуларне армије око Раке, која је почела након пада Алепа, (америчке) „мудре стратеге“ је брзо довела до закључка да снаге којима ИД држи Раку неће издржати њихове нападе уз подршку руске авијације. Самим тим, да ће та територија - приликом поделе сфере утицаја - прећи под контролу владе у Дамаску.

        Да би сачувала своју бојеву моћ, Исламска држава је - уочи напада Курда и Арапа којима диригују Американци - почела да извлачи из Раке све своје производне ресурсе и да их усмерава према Деир-ез-Зору: стругове за производњу муниције, ремонтну опрему и материјале. У истом смеру је отпремала и пикапове са тешким митраљезима и пољску артиљерију.

        А према Раки су се истовремено кретали борбено најслабији одреди Исламске државе.

        Пошто је Рака била проглашена за „престоницу“ ИД, њен губитак би био психолошки удар за њене припаднике и симпатизере, па је формална капитулација града била неприхватљива. Зато су њени командири добили наредбу да стварају што уверљивији привид борбе за „престоницу“ уз фактичку евакуацију из ње свега иоле значајног.

        Да је Исламска држава уистину самосталан игра, она би настојала да свим силама задржи Раку или би га напустила потпуно - да би сачувала људство и ратну технику.

        Плод свега је: Рака са лако наоружаним борцима исламске државе налази се у обручу Курда, арапских одреда и америчких војника

        Курди се боре бескомпромисно и професионално јер им је циљ - национална држава. Њих луткари користе за потискивање Исламске државе према Централној Азији.

        Америчка коалиција ће од курдског заузимања Раке само профитирати.

        Чим су Курди заузели прве квартове Раке, Американци нису почели да пружају помоћ становништву, да доводе у ред болнице и водоводе. Бацили су се на разминирање оближњих налазишта нафте и гаса.

        То све говори!

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари