Меркел и Макрон предводе побуну ЕУ против Сједињених Држава

ЛИДЕР НЕМАЧКЕ И ФРАНЦУСКЕ СРЕЛИ СЕ У АХЕНУ - НА ДОДЕЛИ НАГРАДЕ „КАРЛО ВЕЛИКИ“

  • Емануел МАКРОН: „Хоћемо ли трпети туђу власт или чак тиранију над собом? Ко има право да уместо нас одлучује о нашој трговини или да нам прети због тога што му правила више нису по вољи?“
  • Ангела МЕРКЕЛ: „Прошла су времена када су нас Сједињене Државе штитиле. Европа мора сама решавати своју судбину. У томе је наш задатак за будућност. Европска спољна политика још је у детињству. Али, и за само наше постојање је битно да остваримо прогрес на том правцу јер се променила и природа конфликата у свету“

Пише: Игор ГАШКОВ

        ЛИДЕРИ Немачке и Француске, који су се срели у Ахену на додели награде „Карло Велики“ објавили су да не верују Сједињеним Државама и да намеравају да створе „јединствену Европу“.

        То је била најоштрија јавна критика САД из Европе још од Ирачког рата из 2003-ће.   

        Емануел Макрон се у Ахену није либио да каже:

        „Хоћемо ли трпети туђу власт или чак тиранију над собом? Ко има право да уместо нас одлучује о нашој трговини или да нам прети због тога што му правила више нису по вољи? Сасвим конкретно, ми смо се определили за мир на Блиском Истоку, а друге силе не држе своју реч. Јесмо ли ми дужни да следимо политику горега?“

        Француски лидер се разљутио поводом претње Вашингтона да ће повластице европским произвођачима челика и алуминијума бити укинуте.

        Трамп по цену сукоба жели да бар осетно смањи амерички трговински дефицит са ЕУ јер су САД последњих деценија од ЕУ много више куповали него што су у њу извозиле.

        Немачка канцеларка је објавила да се Европска унија не може више ослањати на САД. Она алтернативу досадашњем трансатлантском партнерству види у самосталној европској политици.

        Меркелова је указала: „Прошла су времена када су нас Сједињене Државе штитиле. Европа мора сама решавати своју судбину. У томе је наш задатак за будућност. Европска спољна политика још је у детињству. Али, и за само наше постојање је битно да остваримо прогрес на том правцу јер се променила и природа конфликата у свету“.

        Председник Европске комисије Жан-Клод Јункер чак је емотивно одреаговао на враћање америчких антииранских санкција које задиру у економске интересе ЕУ-фирми. Поновио је да Вашингтон на тај начин дугорочно штету наноси сам себи:

        „У оваквој ситуацији ми Европљани морамо заменити САД, које су као међународни играч изгубиле снагу и законитост у деловању. Из тог разлога Сједињене Државе ће у будућности изгубе и утицај. Поготово што САД више не желе да сарађују са другим деловима света“.

        Француска је нарочито оштро одреаговала на иступање Америке из атомског споразума са Техераном. Водеће француске компаније - Airbus, TotalRenault и Peugeot - инвестирале су у иранску економију озбиљна средства.

        Американци су их поставили пред избор: или ћете преиспитати своје планове или ћете се наћи на удару америчких санкција које ће ступити на снагу у новембру 2018. године.

        А Ангела Меркел је реално подигла заставу европске побуне против САД.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари