МИЛОВИЋ: Хоћемо да знамо позадину, хоћемо да будемо тим са својом државом

ПРЕДСЕДНИК ОПШТИНЕ ЗВЕЧАН ЗАТРАЖИО ДА ВЛАДА ОБЈАСНИ ПРОМЕНУ ТАДИЋЕВОГ СТАВА О БАРИКАДАМА

 • Милан Ивановић: КФОР „има лоше намере“, поруке из Београда „не доприносе успостављању мира“

        ЗВЕЧАН, (ФоНет) - Председник Општине Звечан Драгиша Миловић изјавио је да очекује да ће представници Владе Србије појаснити зашто је председник Србије Борис Тадић променио став о протесту Срба на барикадама на северу Косова.

        „Да ли се ради о новим договорима или о враћању на стање од пре 25. јула? Потребно нам је више информација, јер желимо да радимо заједно и будемо један тим са нашом државом“, рекао је Миловић после седнице Општине Звечан.

        Председник Српског националног веæа северног Косова Милан Ивановић је изјавио да КФОР „има лоше намере“ и да поруке из Београда „не доприносе успостављању мира“.

        Према Ивановићевим речима, Срби не могу да дозволе уклањање барикада, јер би то значило успостављање косовских институција.

        „Заживеле би албанске личне карте, матичне књиге, регистарске таблице, а тад од Србије и од Срба на Косову не би било ништа“, изјавио је Ивановић.

ТАДИЋ: Нисам иницирао барикаде, јесам подржао отпор насиљу Приштине

 • Српски лидери морају да исказују одговорност у овом тренутку и не смеју да се заклањају иза народа са поруком да ће грађани доносити одлуку, јер одлуке доносе они које грађани бирају
 • Фактu: Да су КФОР и ЕУЛЕКС заиста „статусно неутралне мисије“, потребе за барикадама не би ни било. Али, пошто ствари стоје сасвим обрнуто, позив председника Србије да се барикаде уклоне - може и у ЕУ  и у НАТО, а и у глави америчког амбасадора у Приштини, бити схваћен као карт-бланш за нови талас оружаног насиља према браниоцима барикада! Ко ће за то сносити одговорност, поготово ако то буде - у „међународној“ режији - довршавање онога што је Шиптарима било дозвољено 2004. из Вашингтона и Брисела?!

        БАЊАЛУКА,  (ФоНет) - Председник Србије Борис Тадић изјавио је да његов позив Србима на северу Косову да се повуку са барикада није упућен само грађанима, већ и политичким лидерима, јер је једина политика која штити националне и државне интересе она која штити животе.

        Тадић је рекао да се ниједним актом, нити гестом не смеју доводити у питање животи становништва српске, нити било које друге националности.

        „Када би се десило да неко изгуби живот на барикадама, то би драматично умањило наше могућности да бранимо легитимне националне и државне интересе Србије“, рекао је Тадић новинарима у Бањалуци.

        Он је оценио да су „барикаде имале сврху у моменту када су приштинске власти почеле унилатералну акцију током јула, чиме је доведена у питање безбедност на Косову и Метохији“ и да је реаговање српског становништва у том тренутку било спонтано, преноси Онаса.

        Тадић је рекао да су неистинити наводи појединих политичких кругова у Србији да је он иницирао подизање барикада, додајући да је летос подржао отпор грађана насилним реаговањима Приштине, али да је та подршка била везана искључиво за миран протест.

        „Ниједног тренутка није смела, нити у будућности сме да се употребљава сила“, нагласио је Тадић.

        Према његовим речима, српски национални и државни интереси се не бране на барикадама, већ у дијалогу, који мора да се води о северу Косова и Косову уопште.

        „О томе је говорио и министар иностраних послова Шведске Карл Билт, о томе данас говоре и званичници ЕУ. Тај проблем не можемо стављати под тепих, већ морамо да га решавамо“, истакао је Тадић.

        Он је подсетио да је у уторак и представницима КФОРа упутио захтев да не покушавају насилно да уклањају барикаде и да не производе нове ризике, јер је узрок постављања барикада системски везан за север Косова.

        „Што се тиче позива Србима, њихови лидери морају да исказују одговорност у овом тренутку и не смеју да се заклањају иза народа са поруком да ће грађани доносити одлуку, јер одлуке доносе они које грађани бирају“, упозорио је Тадић.

        Тадић је, како преноси Онаса, изјавио да Србија жели специјалне и паралелне везе и са Федерацијом БиХ, јер су све „пројекције инфраструктурних система усмерене према БиХ и Републици Српској, као и према Сарајеву“.

        Тадић је нагласио да његове везе са Сарајевом „нису само емотивне, с обзиром да је рођен у том граду, већ и функционалне, што се показало током гасне кризе када је Србија интервенисала да грађанима Сарајева буде обезбеђен овај енергент“.

ЦВЕТКОВИЋ: Север мора мудрим одлукама допринети опстанку на целој територији КиМ

 • Барикаде су постигле свој циљ, зауставиле инсталирање институција такозваног независног Косова на северу, покренут је са мртве тачке дијалог и сада треба дати шансу преговорима, рекао премијер Мирко Цветковић

        БЕОГРАД, (ФоНет) - Председник Владе Србије Мирко Цветковић оценио је да је уклањање барикада на северу Косова и Метохије од интереса за опстанак Срба у јужној покрајини.

        У овом тренутку морамо отклонити све опасности како не би дошло до даље ескалације немира и да спречимо сваку могућност да се угрози безбедност становништва, наведено је у писаној изјави Цветковића.

        „Од припадника међународних мисија, које на Косову и Метохији делују по мандату Уједињених нација, захтевам да штите све грађане и да не примењују насиље према српском становништву“, рекао је Цветковић.

        Срби на северу покрајине морају мудрим одлукама да допринесу опстанку на целој територији јужне покрајине, каже се у изјави.

        „Барикаде су постигле свој циљ, зауставиле инсталирање институција такозваног независног Косова на северу, покренут је са мртве тачке дијалог и сада треба дати шансу преговорима.

        Влада Србије сматра да се дијалогом може доћи до дугорочне стабилности која не угрожава опстанак Срба на Косову и Метохији“, закључио је Цветковић.

МИХАЈЛОВИЋ: Барикаде више нису потребне, неки делови КФОР-а прижељкују инциденте

 • Животи људи и опстанак Срба на Косову су важнији од чланства у Европској унији. Не може се очувати интегритет и суверенитет земље без Срба на Косову, изјавио шеф Владине канцеларије за сарадњу са медијима Миливоје Михајловић

        БЕОГРАД, (ФоНет) - Шеф владине Канцеларије за сарадњу са медијима Миливоје Михајловић оценио је да је позив председника Србије Бориса Тадића косовским Србима да се повуку са барикада веома рационалан и да више нема потребе за барикадама, пошто је њихов циљ био да спрече инсталирање приштинских институција на северу Косова и покрену дијалог са Приштином.

        Михајловић је изјавио да постоји могућност да на барикадама дође до жртава и оценио да нико не може довести у питање опстанак Срба на Косову, али је додао да се не може седети скрштених руку ако дође до напада на Србе.

        Животи људи и опстанак Срба на Косову су важнији од чланства у Европској унији, рекао је Михајловић.

        „Не може се очувати интегритет и суверенитет земље без Срба на Косову“, изјавио је Михајловић, уз констатацију да је ситуација на барикадама запаљива и да неки делови КФОР-а прижељкују инцидентне ситуације.

МАРТИНОВИЋ: Тадићев нож у леђа Србима са севера Косова

 • Тадић позивом „опере руке“ и прави ситуацију да може - ако се деси неки много већи инцидент између Срба и КФОР - да каже да им је на време рекао, а да га они нису послушали и да он ни за шта није крив

        БЕОГРАД, (ФоНет) - Заменик шефа Посланичке групе Српске радикалне странке (СРС) Александар Мартиновић окарактерисао је као сраман позив председника Србије Бориса Тадића да се уклоне барикаде, рекавши да је то „нож у леђа“ Србима са севера Косова који не бране само себе, своје животе и имовину, него и државу Србију.

        Мартиновић је новинарима у парламенту рекао и да ће Тадић позив за уклањање барикада образложити потребом добијања статуса кандидата за чланство у Европској унији, али је додао да је став да ће Србији уклањање барикада донети кандидатуру нерационалан.

        Он је навео да ће Тадић да каже да је позвао Србе да уклоне барикаде, да га они нису послушали и да ће зато они сносити одговорност за све лоше што ће им се десити.

        Мартиновић је рекао да ће Тадић, ако се деси неки много већи инцидент између Срба и КФОР, „да опере руке“ и каже да им је на време рекао, а да га они нису послушали и да он ни за шта није крив.

ЈУГОВИЋ: Срби на КиМ не смеју да игноришу политику Србије

 • Уколико Србија не буде добила статус кандидата и наставила свој европски пут, победиће антиевропске снаге, истакао директор СПО
 • Фактu: СПО  би, дакле, да забрани Србима севера Косова да се не слажу са „државном политиком“ Србије која их лишава Србије и изручује Тачијевој НАТО-држави! Баш српски! Баш европски! Ништа и у Статуту СПО пише да је КиМ Србија и што је влада ЗЕС  формирана на девизи „и Косово и Европа“!

        БЕОГРАД,  (ФоНет) - Директор Српског покрета обнове (СПО) Александар Југовић изјавио је да Срби са Косова морају да прихвате државну политику и схвате да Србија неће бити њихов талац.

        „Срби на Косову и Метохији не смеју да игноришу политику која долази из Србије“, рекао је Југовић и додао да подржава позив председника Бориса Тадића да се уклоне барикаде.

        Он је подсетио да је СПО од почетка заговарао политику уклањања барикада и прихватања реалности.

        Југовић је новинарима у парламенту рекао да су „Тадић и многи из власти и опозиције сматрали да је политика СПО погрешна“.

        Пема његовим речима, уколико би КФОР употребио сва овлашћења из Резолуције 1244, то било катастрофално за Србе на Косову, Србију, а вероватно и цео регион.

        Он је оценио и да би Србија била у много бољој ситуацији него што је сада да је позив за уклањање барикада упућен још 30. јула.

        „Уколико Србија не буде добила статус кандидата и наставила свој европски пут, победиће антиевропске снаге“, истакао је Југовић.

        Он је додао да Србија не би смела да пропусти ову прилику, јер уколико би после 9. децембра остала изолована „нико вапаје несрећних Срба са Косова не би чуо“.

ДИНКИЋ: Рат против света не можемо да добијемо!

 • Фактu: О каквом ратовању против света главни „регионалац“ говори?! Па, Срби са барикада ништа друго и не траже и не моле него да их „свет“ (НАТО) остави на миру на њиховој земљи!

        КРАЉЕВО, (ФоНет) - Председник Уједињених региона Србије (УРС) Млађан Динкић изјавио је  да подржава позив председника Србије Бориса Тадића да се уклоне барикаде на северу Косова, али је указао да је такав позив требало упутити и раније.

        „Питање је да ли је барикаде уопште требало правити. Рат против света не можемо да добијемо, ако су са друге стране ЕУЛЕКС и КФОР, који представљају Европску унију и Уједињене нације. Шут са рогатим не може да изађе на крај, па свађу не треба ни да започиње“, оценио је Динкић.

        Динкић је истакао да су Срби на северу Косова „слуђени“, јер су некада, вероватно, имали инструкције да праве барикаде, а сада треба да их склоне.

        „Не знају више коме да верују“, рекао је Динкић и додао да је сувише политизације ситуације, од чега користи нема ни Србија, ни народ на Косову.

        Динкић је рекао да је таква политика и довела до тога да сада, чак и када најважнији људи по функцији у земљи нешто кажу, народ то не прихвата са одобравањем, што није добро.

ШУТАНОВАЦ: Србија не сме бити разапета између балвана и блокада, ни у ЕУ ни на КиМ

 • Неопходно је да сви слушају државно руководство и да ниједан председник општине нема право да ставља интересе своје општине изнад државних интереса, нагласио министар одбране после разговора са орвешким колегом Еспеном Бартом Еидеом
 • Фактu: Које „државно руководство“ Срби са барикада да слушају ако ће бити изручени Јахјаги и Тачију? Шта су у том случају за њих „државни интереси“?

        БЕОГРАД, (ФоНет) - Министар одбране Србије Драган Шутановац оценио је да је позив председника Србије Бориса Тадића грађанима северног Косова да уклоне барикаде државотворан и треба да обезбеди стабилност на том подручју.

        „Србија не може да решава те проблеме ако буде разапета између балвана и блокада, како у Бриселу, тако и на Косову и Метохији“, рекао је Шутановац, после разговора са министром одбране Норвешке Еспеном Бартом Еидеом.

        Он је нагласио да је безбедносна ситуација на том подручју „доста критична“.

        Уколико желимо да напредујемо и помогнемо грађанима на Косову, Шутановац сматра да је неопходно да сви слушају државно руководство и да ниједан председник општине нема право да ставља интересе своје општине изнад државних интереса.

        Он је апеловало да се не користи сила како би се уклониле барикаде, али, како је рекао, постоје они који су заинтересовани да Србија застене у европским интеграцијама и користе могуæност да на барикадама изазову сукобе.

        „Већина грађана Србије и на Косову и Метохији жели да има пристојан и миран живот и да се посвети јединој могућној солуцији, а то су разговори“, рекао је Шутановац.

        У тренуцима када државни врх преузима одговорност за решење косовског проблема, постоје они који не желе да виде то решење и који кроз дневнопартијске интересе желе да нашкоде преговорима, нагласио је Шутановац.

        „Најважније је осигурати мир, а уколико га не буде, они који доносе такве одлуке мораће да сносе одговорност“, рекао је он.

        Еиде је реако да никакве блокаде неће учинити ништа добро Србији на њеном европским путу.

        „Свако ко заступа мишљење да треба одржавати те блокаде, заправо гледа у прошлост, а не у будућност. Били смо сведоци да у овом делу југоисточне Европе такво размишљање није довело до решења“, изјавио је Еиде.

        Он је апеловао на све да буду флексибилни у решавању овог проблема, јер је заједнички интерес обе стране да се он реши.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари