Наследник браће Кастро зове се Мигел Диаз- Канел, он ће од 19. априла 2018. водити Кубу

НА ЧЕЛУ КОМУНИСТИЧКЕ ПАРТИЈЕ КУБЕ ЋЕ ДО 2012. ОСТАТИ РАУЛ КАСТРО

  • Диаз-Канел се већ дуже припрема за ту функцију. Већ неколико година редовно представља своју владу у мисијама у иностранству, а појављивања у медијима су му све чешћа
  • Први пут у више деценија председник ће бити човек који није познавао револуцију 1959. године, неће носити маслинасту униформу и неће водити Кубанску комунистичку партију

КУБАНСКА влада предожила је данас првог потпредседника Мигела Диаза-Канела Бермудеза као јединог кандидата за будућег председника, чиме се гарантује да ће тај 57-годишњи инжењер заменити 86-годишњег Раула Кастра.

          Данашња објава потврђује оно што се очекивало, да ће Диаз-Канел преузети функцију од Кастра у транзицији која треба да осигура да једнопартијски систем у земљи надживи револуционаре у годинама који су га створили.

          Номинацију сада треба да одобре 604 делегата кубанске скупштине, која у принципу увек одобрава предлоге једногласно или готово једногласно.

          Кубанска Народна скупштина почела је данас инаугуралну седницу на којој ће бити изабран нови председник земље и отворен пут ка историјској транзицији после шест деценија власти браће Кастро.

          Државни медији јавили су да ће име новог шефа државе бити објављено сутра ујутро, на крају седнице која је почела данас у присуству Раула Кастра и његовог претпостављеног наследника, актуелног потпредседника Мигела Диаза-Канела.

          Према програму који су објавили званични медији, посланици ће прво изабрати нову скупштину и њене органе пре него што изаберу 31 члана Државног савета, и истовремено председника тог највишег извршног тела који ће наследити Раула Кастра. Гласање о томе биће данас, али идентитет новог председника биће објављен сутра, навели су државни медији.

          Од револуције 1959. године Куба је имала само једну праву транзицију на врху, то је било 2006. године када је оболели Фидел Кастро предао функцију свом млађем брату Раулу после више од 40 година на власти.

          Фидел је умро крајем 2016. године и сада је ред на 86-огодишњег Раула да уступи своје место представнику нове генерације који ће, изузев неког изненађења, бити први потпредседник Мигел Диаз-Канел.

          Број два на власти од 2013. године Диаз-Канел се већ дуже припрема за ту функцију. Већ неколико година он редовно представља своју владу у мисијама у иностранству, а појављивања у медијима су му све чешћа.

          Уколико буде изабран, он треба да наметне свој ауторитет и настави неопходну модернизацију економског модела острва који је зацртао млађи Кастро.

          Први пут у више деценија председник ће бити човек који није познавао револуцију 1959. године, неће носити маслинасту униформу и неће водити Кубанску комунистичку партију.

          Раул Кастро задржаће функцију шефа једине партије до 2021. године.

          За новог потпредседника предложен је Салвадор Валдес Меса, 72-огодишњи Афро-Кубанац, бивши синдикални званичник који је имао низ високих функција у кубанској влади.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари