Нетањаху и Барак желе напад на Иран већ најесен

ПРЕМА ПИСАЊУ НАЈТИРАЖНИЈЕГ ИЗРАЕЛСКОГ ЛИСТА ЈЕДИОТ АХАРОНОТ

Бењамин Нетанијаху и Ехуд Барак

         ИЗРАЕЛСКИ премијер Бењамин Нетанијаху и министар одбране Ехуд Барак поново заговорају напад на иранска нуклеарна постројења на јесен, објавио је лист Једиот ахаронот.

         Коментатори овог најтиражнијег израелског листа, међутим, додају да чак ни један други државни или војни званичник, па чак и председник Израела не подржавају такав потез.

         Барак и Нетанијаху наводно верују да ће напад уназадити развој иранског нуклеарног програма и да је удар вредан ризика, док одбрамбени званичници сматрају супротно - да то није истина.

         Коментатори наводе да су саветници Нетањахуа и Бела кућа свесни могућности да израелски напад уочи избора у САД буде непријатан за америчког председника Барака Обаму и да буде у прилог његовом ривалу, кандидату републиканаца Миту Ромнију.

         У САД су многи, укључујући и званичнике владе, убеђени да би војна акција коју промовишу Нетанијаху и Барак изавала једну ствар - натерала Америку да ратује с Ираном против своје воље.

         Коментатори закључују да ће Израелу бити потребна помоћ САД. Барак, према писању тог листа, признаје да је јасно да ће Иран одговорити нападом и уз помоћ либанског Хезболаха.

         Резултат ће бити жртве и сваки дан сукоба ће стајати око 380.000 долара.

         Ипак, Барак и даље тврди да Израел неће бити уништен и да га неће мрзети широм света. Према Бараковом мишљењу, војни официри који се противе нападу боје се комисије за истрагу и он их позива да поднесу оставку.

         Лист "Хаарец" пише у међувремену да се поставља питање да ли да се Иран нападне пре америчких избора, супротно јасном ставу Обаме и америчке обавештајне заједнице.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари