ОБАМА: Нећемо ни хладни ни прави рат са Русијом, али нека се чува још веће изолације

НАСТУП АМЕРИЧКОГ ЛИДЕРА У БРИСЕЛСКОМ ДВОРЦУ ЛЕПИХ УМЕТНОСТИ

  • Свет је у добитку када Русија бира пут сарадње. Она неће бити са Крима истерана силом оружја. Међутим, ми смо јединствени у ставу да руски грађани не могу уживати просперитет заснован на војној моћи
  • Свету је потребна јака, а не слаба Русија. Али, то не значи да је Русији дозвољено да одлучује уместо својих суседа

         СЈЕДИЊЕНЕ Државе и Европа не желе да контролишу Украјину и не траже конфликт са Русијом – изјавио је Барак Обама, наступивши у бриселском Дворцу Лепих уметности.

         Амерички лидер је истовремено саопштио да су САД и њихови европски партнери ”пуни одлучности да појачају изолацију Русије ако њено руководство настави да се држи садашњег курса према Украјини”.

         Уколико се то догоди, прецизирао је Обама, „санкције ће бити проширене, а последице за економију Русије и њену репутацију на међународној арени још озбиљније”.

         „Врата за дипломатско решење ситуације у Украјини остају отворена. Сматрам – нагласио је Обама – да Украјина и Русија до стабилног мира могу доћи кроз деескалацију и директан дијалог између себе и са међународном заједницом”.

         Амерички председник је, у истом наступу, делимично кориговао свој јучерашњи испад против Русије када је рекао да је се неки њени суседи боје зато што је слаба а не зато што је јака.

         „Свету је потребна јака, а не слаба Русија. Али, то не значи да је Русији дозвољено да одлучује уместо својих суседа” – изговорио је Обама и наставио:

         „САД су сарађивале са Русијом у свом националном интересу. Свет је у добитку када Русија бира пут сарадње. Она неће бити са Крима истерана силом оружја. Међутим, ми смо јединствени у ставу да руски грађани не могу уживати просперитет заснован на војној моћи”.

         Обама је поновио да ће Запад користити „активне дипломатске и економске мере за изолацију Русије уколико се криза буде продубљивала. Чак је рекао: како се криза буде продубљивала – тако ће се појачавати изолација. 

         Обама је назвао апсурдним претпоставке да би Америка могла да буде у завери са фашистима у Украјини.

         „Апсурдно је и претпостављати, како о томе стално трубе у Русији, да Америка на неки начин улази у заверу са фашистима у Украјини да притом не показује уважавање према Русима. Мој деда је у време Другог светског рата служио у армији генерала Патона и ратовао је против фашизма. Ми, Американци, памтимо какве незамисливе жртве је поднео народ Русије у време Другог светског рата, и ми те жртве поштујемо” – истакао је амерички лидер.

         „Ми не ступамо у нови хладни рат – наставио је Обама – јер САД и НАТО не теже конфликту са Русијом. Али, стално ћемо поштовати своју свету обавезу да у складу са чланом 5 (Вашингтонског споразума о НАТО) штитимо суверенитет и целовитост територије својих савезника. У реализацији датих обећања ми се никад нећемо колебати”.

         После овог наступа, председник САД се срео са Андерсом Фогом Расмусеном. Генерални секретар НАТО је по завршетку тог разговора изјавио да ће алијанса преиспитати  своје односе са Русијом са којом не жели конфронтацију, али неће ни бити неодлучна „у случају изазова”.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари