Обама обећао ЕУ савете без финансијске подршке

Баросо, Ван Ромпуј и Ештон нису у Вашингтону добили жељену помоћ

Фото: ФоНет

* Обама, државна секретарка Хилари Клинтон и министар финансија Тимоти Гајтнер дуже од два сата разговарали су у Белој кући са председником Европског савета Херманом Ван Ромпујем, председником Европске комисије Хосеом Мануелом Баросом и високом секретарком ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон

* Лидери САД и ЕУ су у заједничком саопштењу истакли да је, након прошлогодишњег самита САД-ЕУ у Лисабону, "глобална економија ушла у нову и тешку фазу"

* Министри финансија држава еврозоне размотриће 29. новембра у Бриселу предлоге за реформу еврозоне, а о томе ће разговарати и шефови држава и влада на самити ЕУ 8. и 9. децембра, када ће немачка канцеларка Ангела Меркел представити свој пакет мера за излазак из дужничке кризе

* САД су спремне да помогну Европљанима да реше своје проблеме, рекао је Обама после састанка са европским лидерима

* Међутим, представник за штампу Беле куће Џеј Карни после састанка изјавио да су САД увек спремне да својим савезницим понуде савет, али не и финансијску помоћ јер Вашингтон не верује да би од америчких пореских обвезника могао да тражи да издвоје додатни новац

   

Херман Ван Ромпуј                          Барак Обама                        Хосе Мануел Баросо

          ВАШИНГТОН,  (ФоНет) – Председник Сједињених Америчких Држава (САД) Барак Обама саопштио је лидерима Европске уније да је спреман да им помогне, а званични став Беле куће је да Европска унија мора да предузме одлучне мере како би решила проблем дужничке кризе.

          "САД су спремне да помогну Европљанима да реше своје проблеме", рекао је Обама после састанка са европским лидерима, на коме се углавном разговарало о дужничкој кризи у еврозони.

          "Решење проблема у Европи је, пре свега, од огромног значаја за нашу привреду", рекао је Обама.

          Обама, државна секретарка Хилари Клинтон и министар финансија Тимоти Гајтнер дуже од два сата разговарали су у Белој кући са председником Европског савета Херманом Ван Ромпујем, председником Европске комисије Хосеом Мануелом Баросом и високом секретарком ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон.

Кетрин Ештон

          Баросо је после састанка рекао да је домаћинима пренео да је уверен да ће Европљани успети да превазиђу садашње проблеме и позвао Американце да буду стрпљиви.

          "Желим да уверим председника Обаму и све Американце да Европа пролази кроз тежак период, али да смо решени да урадимо све како бисмо превазишли проблеме", рекао је Баросо, реноси ДПА.

          Министри финансија држава еврозоне размотриће у уторак у Бриселу предлоге за реформу еврозоне, а о томе ће разговарати и шефови држава и влада на самити ЕУ 8. и 9. децембра, када ће немачка канцеларка Ангела Меркел представити свој пакет мера за излазак из дужничке кризе,

          Лидери САД и ЕУ су у заједничком саопштењу истакли да је, након прошлогодишњег самита САД-ЕУ у Лисабону, "глобална економија ушла у нову и тешку фазу".

          "САД поздрављају решеност ЕУ да предузме све неопходне мере како би одржала финанисијску стабилност у зони евра и превазишла кризу, док ЕУ поздравља све што САД предузимају на средњорочној финансијској консолидацији", стоји у заједничком саопштењу после састанка.

          У последење време било је доста тензија између ЕУ и САД.

          Обамина администрација је критиковала спори процес доношење важних политичких одлука и ЕУ, док су Европљани приговарали Вашингтону због тога што се баве кризом еврозоне у тренутку када и сами имају велики проблем због дужничке кризе.

          "САД верују да Европа мора да предузме одлучну и убедљиву акцију како би решила проблем и да за то има довољно способности", рекао је представник за штампу Беле куће Џеј Карни после састанка.

          Он је додао да су САД увек спремне да својим савезницима понуде савет, али не и финансијску помоћ.

          "Не верујемо да би од америчких пореских обвезника могло да се тражи да издвоје додатни новац", рекао је Карни.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари