Путин 11 година после Минхена ставио тачку на Pax Americana

НАСТУП РУСКОГ ЛИДЕРА 1. МАРТА ПРЕД ФЕДЕРАЛНОМ СКУПШТИНОМ ВЕЋ ЈЕ УШАО У СВЕТСКУ ИСТОРИЈУ

  • Био је то преломни момент у глобалном позиционирању Русије. Свет ће почети да се мења вртоглавом брзином. Постојање нове апсолутне силе са огромним економским и трговинским амбицијама и неограниченим потенцијалом довешће до прекрајања већине постојећих савеза и удруживања
  • Касновашингтонско устројство света више не постоји, а ново још није настало. Русија има намеру да га заједно са савезницима створи у наредних десет година.

Пише: Ростислав ИШЋЕНКО

        ГОВОР Владимира Путина пред Федералном скупштином био је преломни момент у глобалном позиционирању Русије.

        У том говору-посланици он је по први пут прешао са убеђивања Запада у бесперспективност покушаја гушења Русије на констатовање факта њене нерањивости.

        Оружане снаге Русије доведене су у склад са најновијим наоружањем (које је у доброј мери другима недоступно), а и обучене да њиме рукују.

        Русија данас објективно гледано има најјачу и најбоље избалансирану армију света. Стога Путин у посланици и јесте могао да саопшти да ће сваки акт агресије против Русије и њених савезника бити сматран агресијом и довести до тренутног војног одговора.

        Реакција Пентагона појавила се кроз два сата. Американци почињу са речима „ако је све то истина“, а завршавају признавањем своје потпуне беспомоћност.

        Свет првог марта 2018. није само сазнао да је Русија сигурно заштићена од сваке могуће агресије било које државе, него и од сваке коалиције ко год био у њеном саставу.

        Путин је подвукао да Москва нема намеру да било кога напада. Али, њој то и није потребно. За оне који су током протекле деценије водили хибридни рат против Русије није катастрофа евентуални напад Русије на њих, већ - немогућност да сами нападну на Русију.

        Први шок ће проћи. Све што је Путин рекао биће „сварено“ у западним политичким и војним штабовима. Из тога ће бити извучени закључци, а свет ће почети да се мења вртоглавом брзином.

        Постојање нове апсолутне силе са огромним економским и трговинским амбицијама и неограниченим потенцијалом довешће до прекрајања већине постојећих савеза и удруживања.

        Први март 2018-те ушао је у светску историју и означио је - крај Pax Americana.

        Дуго је боловао, али се храбрио и није желео да умре. Ни сада није сагласан са доктором који је одредио: „У мртвачницу“. Али, ни у свом досадашњем виду не може даље да постоји.

        Pax Americana је пропустио време када је могао да прекроји своју економску и политичку основу, проћердао је своје шансе, а сада напросто не успева да се уклопи у предивни и ужасни нови свет.

        Путин је пре 11 година у Минхену упозорио Запад, а сада је на све ставио тачку у Москви.

        Касновашингтонско устројство света више не постоји, а ново још није настало. Русија има намеру да га заједно са савезницима створи у наредних десет година.    

        Колективни Запад је на ту светковину живота већ закаснио, али појединачне западне земље могу још ускочити у последњи вагон воза који одлази.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари