Распродаја грчких 50 милијарди за Ану би била „мачји кашаљ”

БИЛА У ЕПИЦЕНТРУ НАЈВЕЋЕГ ПРИВАТИЗАЦИОНОГ СКАНДАЛА У ИСТОРИЈИ СЛОВАЧКЕ, А БРИСЕЛ ЈЕ ЗА ТО НАГРАДИО...

  • Ану Бубеникову Европска Комисија изабрала у специјални савет за надзор приватизације у Грчкој иако је у својој земљи морала да поднесе оставку због „коруптивне транзиције”
  • Нова влада у Братислави се огласила поводом ове скандалозне одлуке - апелом Еврогрупи (министрима финансија ЕУ) да `још једном размисле о њеном именовању - бар због етичких момената`

         ЈАНУАРА ове године Словачку је потресаоо највећи корупционашки скандал у историји земље.

         Назван је „Горила” према називу докумената тајних служби из периода 2005-2006 који су процурили на интернет и у медије. Тајни документи су открили како су политичари, државни функционери и пословни директори добијали огроман новац за организовање приватизационих уговора.

         Разоткривање корупције оваквих размера резултирало је великим демонстрацијама у Словачкој и знатно утицало на резултате парламентарних избора који су одржани у марту.

         Међу бројним руководиоцима осумњиченима за корупцију, у центру скандала се нашла Ана Бубеникова, тадашња директорка Фонда за Државну Имовину (ФНМ) преко којег се приватизација и изводила. Зато је - као главна за приватизацију у Словачкој - након избијања скандала била присиљена да поднесе оставку.

         Због „Гориле” је власт изгубила странка десног центра, а на власт дошли социјал-демократи. Али, како и у Словачкој на све пада `прашина заборава`, и Ана Бубеникова је постепено престала да се помиње.

         Али, све се преко ноћи променило. А како и не би!

         Управо Ана Бубеникову изабрала је Европска Комисија у специјални савет за надзор приватизације у Грчкој! Управо зато је словачки лист The Slovak Spectator иронично написао да је Бубеникова "спаситељица евра".

         Њу је директно предложио словачки министар финансија из бивше владе, Иван Миклос. Актуална влада у Братислави се огласила поводом ове скандалозне одлуке - апелом Еврогрупи (министрима финансија ЕУ) да `још једном размисле о њеном именовању - бар због етичких момената`.

         Словаци признају да је Бубеникова `изузетно ефикасна` и процењују: да би распродаја 50 милијарди евра вредне грчке имовине до 2015. за њу био мачји кашаљ".

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари