ВАГЕНКНЕХТ: Госпођо Меркел, ослободите се од САД - ЕУ је у Украјини већ претрпела пораз

ПОСЛАНИЦА БУНДЕСТАГА - ДОКТОР САРА ВАГЕНКНЕХТ - ОПТУЖИЛА КАНЦЕЛАРКУ ДА ВОДИ У КАТАСТРОФУ ЦЕЛУ ЕВРОПУ

Сара Вагенкнехт

  • Мере безбедности у Европи немогуће су без Русије, а тим пре против Русије. Зато је Влада Немачке дужна да недвосмислено и одлучно иступи против Обамине војне политике застрашивања и најављеног размештања NATO војске у Источној Европи
  • Свако ко након 100 година, тачно 100 година од Првог светског рата, и после ужаса Другог светског рата још увек размишља, фантазира о правом рату у центру Европе, морам да кажем да је болестан у главу и да га треба ставити иза решетака. И није важно како се он зове - Обама, Расмусен или некако другачије…
  • Госпођо Меркел, ослободите се више од те зависности, од политике САД и покушајте, ако је могуће, с Француском да учините да се Европа одрекне заоштравања конфликта
  • Француски историчар Емануел Тод рекао је о Немачкој следеће: „Немци несвесно преузимају на себе улогу која води у катастрофу друге Европљане, а једног лепог дана - и у катастрофу по себе саме“. Ако Ви ову фразу доживљавате као увреду, онда ми Вас је веома жао

           ПОСЛАНИЦА Бундестага - доктор Сара Вагенкнехт - оптужила је немачку канцеларку Ангелу Меркел да њена политика води у катастрофу целу Европу и позвала је да одбаци проамеричку политику.

           Факти преносе текст говора посланице Вагенкнехт у немачком парламенту од 4. јуна.

           „Европа је у Украјини већ претрпела пораз.

           Земља грца у грађанском рату.

           А како су лепо звучала обећања која сте давали Украјини пре само неколико месеци!

           Наводно, немачка Влада је хтела да подржи оне снаге које су биле за демократију, за слободу и Европу, као и оне које су против олигарха, сиромаштва и корупције.

           Ви данас подржавате Владу у којој су четири министра из националистичке партије која отворено говори против Јевреја и Руса; Владу која је тај конфликт заправо распалила и која данас води рат против сопственог народа.

           Ви подржавате председника који је предизборну кампању спровео захваљујући својим украденим милијардама и уз помоћ своје телевизије.

           Олигарха који се ни по чему не разликује од Јануковича, с његовом корупцијом, гангстерским методама и сумњивим пословима.

           Узгред, он је био његов министар.

           Како не бисте морали да се стидите, Ви скривате од јавности шта се заиста догађа у Украјини.

           Ви скривате да богати украјински олигарси, као и војне главешине талибана у Авганистану, финансирају своје приватне армије.

           Скривате да они без срама пљачкају земљу, док већи део становништва живи у тешком сиромаштву.

           Сиромаштву које ће се због ограничења, чије су увођење наложили ММФ и ЕУ, само повећавати.

           Ви скривате да се наоружане групе бораца Десног сектора, као и пре, налазе на Мајдану, да представници левичарских партија у многим деловима Украјине не могу да излазе напоље због опасности по свој живот и здравље.

           Као и то да је Влада, уместо да разоружа те наоружане групе мародера, забранила Комунистичку партију Украјине.

           Убиство више од 40 цивила у Дому синдиката у Одеси, који су запалили ти десничари и у којем су људи живи спаљени - то, нажалост, није руска пропаганда, већ застрашујућа стварност.

           То је стварност, која са сликом проевропске Украјине отворене за цео свет, коју сте Ви насликали, нема ништа заједничко.

           Зар то није неодговорно?

           То је влада која тако отворено крши демократска начела, па још и уз помоћ европских милијарди.

           Зар не би било боље да се утиче на то да се покрадене милијарде коначно врате грађанима Украјине.

           Тај новац је довољан да се реше финансијски проблеми Украјине.

           И да се испуне првобитни захтеви Мајдана - да се стане на пут олигарсима и корупцији, успостави демократија и побољша социјална заштита.

           Актуелна власт у Кијеву потпуно их је издала.

           И Ви сте их, такође, госпођо Меркел, издали тиме што подржавате ту власт.

           Принцип који важи у ЕУ треба да важи и у Украјини.

           Само ако људи имају перспективу у друштву, имаће перспективу и та земља.

           А први услов за то је - престанак грађанског рата.

           Нови председник чак и не покушава да заустави ескалацију крвавог конфликта, он не жели да разговара, он не жели преговоре, он жели да немилосрдно примењује војну силу, иако искуство сведочи да у грађанском рату нема брзих победа, већ само бесконачно крвопролиће.

           И зато, госпођо Меркел и господине Штајнмајер, ако после свих тих неуспеха ваше демократије у Украјини заиста желите да се вратите одговорној спољној политици - притисните Порошенка да заустави рат против свог народа и да отвори пут за преговоре и примирје.

           А после тога већ можете и Путину да приговорите и извршите притисак на њега.

           Али, у том случају треба озбиљно узети у обзир легитимне интересе свих страна.

           А управо то је Запад много година злочиначки игнорисао.

           Данас то види чак и бивши министар одбране САД Роберт Гејтс: да је ширење NATO на Исток било грешка, која је, по Гејтсовим речима, „сахранила циљеве Алијансе“; да је NATO игнорисао оно што Руси сматрају својим националним интересима.

           Исто тако је неодговоран члан 10. Споразум о придруживању Украјине Европској унији, у којем се Украјина прикључује заједничкој безбедности, чиме се фактички прикључује сарадњи с NATO.

           Прикључује или се жели да се прикључи.

           Исто тако су неодговорне, апсурдне дебате о санкцијама, које само погоршавају односе.

           Санкцијама које могу значајно да наштете и европској привреди, док се амерички и нафтни концерни одавно смеју и трљају руке.

           Мере безбедности у Европи немогуће су без Русије, а тим пре против Русије.

           Зато је Влада Немачке дужна да недвосмислено и одлучно иступи против Обамине војне политике застрашивања и најављеног размештања NATO војске у Источној Европи.

           Нису нам потребне нове војне провокације, није нам потребно више оружја у свету који је већ препун оружја.

           И онај који након 100 година, тачно 100 година од Првог светског рата, и после ужаса Другог светског рата још увек размишља, фантазира о правом рату у центру Европе, морам да кажем, болестан је у главу и треба га ставити иза решетака.

           И није важно како се он зове - Обама, Расмусен или некако другачије…

           И зато, госпођо Меркел, ослободите се више од те зависности, од политике САД и покушајте, ако је могуће, с Француском да учините да се Европа одрекне заоштравања конфликта.

           Француски историчар Емануел Тод рекао је о Немачкој следеће:

           „Немци несвесно преузимају на себе улогу која води у катастрофу друге Европљане, а једног лепог дана - и у катастрофу по себе саме“.

           Ако Ви ову фразу доживљавате као увреду, онда ми Вас је веома жао.

           Госпођо Меркел, немачка европска политика је једном припадала другој традицији.

           Она је припадала традицији на којој је била заснована - на братском пољупцу Де Гола и Аденауера у Јелисејској палати, на руковању Хелмута Кола и Митерана у Верденском меморијалном комплексу и на клечању Вилија Бранта у Варшави, којим је он заувек обавезао Немачку да се бори против мржње према Јеврејима, против расизма на целој планети и показао симболични дух источне мирне политике.

           Прикључите се и Ви, коначно, поново тој традицији немачке спољне политике“.#

 
           YouTube: Сара Вагенкнехт депутат Бундестага
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари