Бамије оптужила врх Еулекса да је проневерио фондове за борбу против криминала и корупције

ШИПТАРСКИ ЛИСТ КОХА ДИТОРЕ ТВРДИ ДА МЕЈЛОВИ ПОТВРЂУЈУ

ДА ЈЕ СУСПЕНДОВАНА БЕЗ РАЗЛОГА

     Mариjа Бамиjе

        СУСПЕНДОВАНА тужитељка Eулекса Mариjа Бамиjе говорила jе о корупциjи у Eулексу пред одбором за спољну политику у Eвропском парламенту и том приликом поред раниjих оптужби изнела и да су високи званичници Eулекса проневерили броjне фондове намењене борби против криминала и корупциjе, преноси данас Kоха диторе.

        У тексту под насловом „Случаj Eулекс: Сумње за проневере фондова за борбу против криминала“, Kоха диторе пише да jе имао увид у меjлове Eулекса и званичника EУ коjи потврђуjу да jе Бамиjе била суспендована без иjедног доказа.

         „Имам веома убедљиве разлоге да тврдим да jе шеф Eулекса, господин Mеучи, дошао у мисиjу октобра 2014. године са мандатом да оконча истрагу за судиjу Франческа Флориjа и да се договорио са званичницима у Бриселу да медиjе у Приштини обавесте како jе мени тешко, како сам изгубила равнотежу и зато не би требало да будем третирана као поуздан сведок“, рекла jе она европским посланицима.

        Бамиjе jе пред одбором говорила краjем jануара, неколико месеци након избиjања корупционашке афере у Eулексу због сумњи да jе бивши председник савета судиjа Eулекса Флори узео мито да би затворио крупне случаjеве криминала и корупциjе, на Kосову.

        Сумња се да су у те случаjеве били укључени и главна тужитељка Eулекса Jарослава Новотна и заменик шефа тужилаштва Џонатан Рател.

        Eулекс jе саопштио да ове тврдње истражуjе независни експерт Жан Пол Жаке кога jе именовала висока представница EУ Фредерика Mогерини.

        Танјуг

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари