Дивљање и мржња ескалирају

УДАРИ ШИПШТАРА НА СВЕ СРПСКО И ПРАВОСЛАВНО НА КОСМЕТУ

Демонстрације присталица Самоопредељења”

  • Албански навијачи напали ножевима, шипкама и флашама два српска младића у Грачаници и нанели им тешке повреде
  • На зидовима манастира Високи Дечани исписане пароле: „УЧК“ (Ослободилачка војска Косова) и „Проне УЧК“ (Имовина ОВК)
  • У селу Пећане код Речана пуцано је на православну цркву, а у дворишту цркве у Призрену убачена је светлећа ракета
  • Два аутомобила у којима су били чланови делегације Владе Србије каменована у центру Приштине, недалеко од седишта ЕУЛЕКС-а
  • ФАКТИ: Широм Космета поново су угрожени су животи Срба и њихова имовина у насиљу више различитих група Шиптара. Нема до сада званичне осуде ни једне шиптарске институције, НВО или представника УМНИК и ЕУЛЕКС што говори о толерисању ових тешких кривичних дела. Јасно је да је циљ ових бруталних напада и провокација да се међу Србима унесе узнемирење и несигурност. Све ово је последица тога што нико не ради на Космету на сузбијању шиптарске агресивности и нетолеранције према свему што није албанско. Мултикултуралност на коју се позивају ЕУ и УН и други међународни фактори на Космету је - мртва!

        У центру Грачанице група навијача албанске националности насрнула је на мештане који су се око 16.30 сати затекли у центру и том приликом нанели телесне повреде двојици српских младића.

        Директор Дома здравља у Грачаници Рада Трајковић изјавила је да су двојица повређених Срба смештени у болници „Симонида” у Грачаници где се опорављају од задобијених повреда.

        Навијачи из Приштине који су се враћали из Гњилана са фудбалске утакмице насрнули су на мештане ножевима, шипкама, флашама и камењем, рекла је Трајковић, додајући да су се потом у тучу укључили и Срби који су изашли из оближњих кафића.

        Навијачи су изашли из аутобуса који се ту зауставио због саобраћајног удеса, а главна улица у Грачаници је под видео надзором тако да су камере највероватније забележиле комплетан догађај, додала је она.

        Поједини косовски медији пренели су да је полиција због овог инцидента привела две особе од којих је једна задржана у притвору. Ситуација у Грачаници је вечерас мирна, а приметно је појачано присуство косовске полиције на улицама.

Пароле ОВК на зидовима манастира Високи Дечани

        Непознате особе су претходно исписале на зидовима манастира Високи Дечани пароле „УЧК“ (Ослободилачка војска Косова) и „Проне УЧК“ ( Имовина ОВК). Монаси манастира су натписе на зидовима приметили прошле суботе, а полиција је након увиђаја покренула истрагу.

        У Епархији су рекли да је исписивање парола вероватно повезано са незадовољством локалних организација ветерана ОВК, покрета „Самоопредељење“ и локалног руководства општине Дечани због немогућности градње магистралног пута Пећ - Плав, чија би траса пролазила кроз манастирско имање.

        „Градња пута кроз манастирско имање је забрањена постојећим законима које је усвојила косовска скупштина, а против градње пута су и међународне организације на Косову“, истичу у Епархији рашко-призренској у Грачаници.

        Ни КФОР се не слаже са градњом пута према Црној Гори, јер не намерава да отвори још један контролни пункт, поред два постојећа.

Пуцњи на цркву у Пећанима

        У селу Пећане код Речана пуцано је на православну цркву, а у дворишту цркве у Призрену убачена је светлећа ракета.

        Портпарол полиције у региону Призрена Хазир Бериша потврдио је да је неколико метака испаљено на православну цркву у селу Пећане. Полиција је током увиђаја констатовала поломљена стакла на цркви, а у њеној унутрашњости је пронашла пушчана зрна.

        Радио КиМ јавља: „Полицајци који су вршили увиђај приметили су поломљено стакло и на поду су пронашли три метка због чега се претпоставља да је на цркву пуцано из даљине. Црква се налази на брду на крају села према месту Речане“.

        Бериша је потврдио и да је у цркви Богородице Љевишке у Призрену пронађена светлећа ракета. Према његовим речима, ракету су ту оставили припадници КФОР-а.

        „Човек који се бави чишћењем цркве пронашао је ту ракету пре неколико дана и о томе обавестио полицију. Наша екипа је након изласка на терен утврдила да се ради о светлећој, упозоравајућој ракети“, казао је он.

Напад на делегацију Владе Србије

        Влада Србије упутила је протест међународним институцијама због нових провокација на Косову и Метохији.

        Премијер Мирко Цветковић је упутио оштар протест високој представници Европске уније за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон, шефу УНМИК-а Фариду Зарифу и шефу ЕУЛЕКС-а Гзавије Де Марњаку.

        Он је од шефова међународних мисија на Косову и Метохији затражио да, у складу са својим мандатом, спроведу хитну истрагу и нападаче приведу правди.

        „Ради се о још једном покушају екстремиста да застраше српско становништво у јужној покрајини, да спрече дијалог и имплементацију договора и мирно решавање проблема“, истакао је Цветковић.  Влада Србије саопштила је да су два аутомобила у којима су били чланови њене делегације каменована у центру Приштине, недалеко од седишта ЕУЛЕКС-а.

        Један члан делегације је лакше повређен у нападу, који се догодио нешто после 16 сати, када је група хулигана каменовала два аутомобила владине делегације, која је у Покрајини боравила са задатком да имплементира договоре постигнуте у техничком дијалогу са властима у Приштини, наведено је у саопштењу. Косовска је полиција привела две особе.

        Полиција Косова потврдила је да су данас око 16.00 часова у Приштини каменована возила делегације Србије која су обезбеђивали припадници косовске полиције.

        Полиција Косова је саопштила да је ухапсила две особе за које се сумњало да су каменовале возила, али да је после испитивања код надлежног тужиоца једна особа пуштена кући.

        „Као последица каменовања од осумњичених особа, два возила делегације су претрпела мању материјалну штету, пошто су на њима разбијени бочни прозори. Нису повређене особе које су биле у возилима“, наводи се у саопштењу.

        Припадници полиције су одмах реаговали како би спречили инцидент и успели су да ухапсе особу за коју се сумња да је учествовала у каменовању. Полиција је привела и другу осумњичену особу која је након давања исказа ослобођена одлуком надлежног тужиоца.

        „Конвој делегације Србије је под пратњом Полиције Косова испраћен до полицијске станице како би се наставиле законске процедуре“, наводи се у саопштењу.

        У полицијској станици је члановима делегације понуђена медицинска помоћ коју су одбили уз образложење да нису претрпели повреде и да за то не постоји потреба, додаје се у саопштењу полиције и истиче да је након завршетка процедуре делегација под пратњом полиције наставила пут.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари