Палмер обећао Харадинају да ће САД даље радити „на јачању Косова као државе“

ЕРДОГАНОВИ МЕДИЈИ ТВРДЕ ДА ЈЕ ПИЈАНИЦА И РАСИПНИК И ДА ПОРИЧЕ ДА ЈЕ МУСЛИМАН

  • Турски медији: на питање одакле му кућа коју има, Харадинај одговара да су је изградили његови ратни другови, а косовски премијер има и кућу коју је изнајмио неким турским закупцима за клинику за 6.000 евра месечно

       АМЕРИЧКИ дипломата задужен за питања Европе и Евроазије, Метју Палмер, разговарао је данас у Приштини са косовским премијером Рамушом Харадинајем, и том приликом рекао да САД остају привржене својим интересима у региону и у процесу дијалога.

       Како је саопштено из косовске владе, Палмер је рекао да ће САД наставити да помажу Косову у, како се наводи, „јачању државе и процесима кроз које пролази”.

       Харадинај је, додаје се, поновио да САД имају виталну улогу у свим процесима кроз које пролази Косово.

       Наводи се да су Палмер и Харадинај разговарали о тренутној ситуацији на Косову и у регион, процесу трансформације Косовских безбедносних снага, дијалогу Београда и Приштине, питањима владавине права и о евроатлантским интеграцијама.

       „Грађани и институције Косова су увек захвални за свеобухватну помоћ коју САД и даље настављају да дају Косову. Косово је посвећено продубљивању сарадње са САД, истовремено повећавајући консолидацију државе и јачање њеног евроатлантског пута”, рекао је Харадинај, саопштено је из његовог кабинета.

       После Реџепа Тајипа Ердоана, и медији лојални турском председнику осули су паљбу по Харадинају, који је сменио министра унутрашњих послова и шефа тајне службе због хапшења и депортације шесторице Турака.

       Представљају га као човека који пије алкохол, негира да је муслиман и прекомерно троши новац.

       Шесторица ухапшених и депортованих турских држављана радили су као професори и менаџери школе и припадници су покрета ФАТО, којим руководи верски лидер у Егзилу Фетулах Гулен.

       „Иени Акит” посебну пажњу поклања чињеници да косовски политичари своју децу образују у школама које припадају том Гуленовом покрету и наводе да, осим Харадинајевог сина, те школе похађају деца председавајућег парламента Кадрија Весељија и министра економије Бесима Бекаја.

       Лист не помиње да је исту школу завршио син председника Косова Хашима Тачија. Напомиње да се Харадинај најжешће успротивио хапшењу и депортацији шесторице Турака, те да је због тога одмах сменио министра полиције и шефа обавештајне службе.

       „Иени Акит” се осврће на биографију Харадинаја, напомињући да је, пре него што је дошао на Косово са запада, био телохранитељ у једној дискотеци, а затим током рата и један од главних команданата такозване ОВК.

       Подсећа се да је извесно време провео у Хашком трибуналу, где је ослобођен оптужнице да је током рата чинио злочине над Србима и другим неалбанским становништвом на Косову.

       Харадинаја, како наводи лист, у парламенту називају пијаницом јер пије алкохол и познат је као „премијер скандала”. Наводећи да троши милионе, подсећају и на Харадинајев недавни одмор у Швајцарској, када је, како су писали медији, потрошио 68.000 евра, док становници Косова живе у сиромаштву.

       На питање одакле му кућа коју има, Харадинај одговара да су је изградили његови ратни другови, наводи се у тексту и додаје да косовски премијер има и кућу коју је изнајмио неким турским закупцима за клинику за 6.000 евра месечно.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари