Приштина: Оптужнице против министра, генералних секретара два министарства, посланика...

ЗЛОУПОТРЕБИЛИ ПОЛОЖАЈЕ, ОБЕЗБЕДИЛИ НЕЗАКОНИТЕ ПРИВИЛЕГИЈЕ СЕБИ И ДРУГИМА

        СПЕЦИЈАЛНО тужилаштво Косова подигло је данас оптужнице против 11 особа на високим функцијама међу којима су министар и више посланика осумњичених за нарушавање равноправног статуса држављана и грађана Косова.

        Према оптужници они су злоупотребили службене положаје како би обезбедили незаконите привилегије и предности личностима које су конкурисале на различите функције, чиме су онемогућили и ограничили законом зајамчена права и слободе других кандидата.

        Како се наводи у саопштењу Специјалног тужилаштва Косова, оптужница је подигнута против министра и посланика, али и против бивших посланика, двојице генералних секретара министарстава, једног заменика министра, двојице политичких саветника, директора јавног предузећа и једног цивилног службеника.

       „Оптужени су осумњичени за кривично дело нарушавања равноправног статуса држављана и грађана Косова, од којих су нека дела остала у покушају“, наводи се у саопштењу.

        У питању су функције директора једног јавног предузећа, извршног начелника Агенције за регистрацију у МУП-у Косова, начелника у Агенцији за медицинске производе Косова и координатора цивилне регистрације у општини Клина.

        У оптужници је третирано кривично дело запошљавања и поделе функција на основу партијске припадности и личних односа, на шта су дуго времена алармирали грађани Косова, агенције за примену закона, медији и цивилно друштво.

        Случај је у јавности познат као „Пронто 1“.

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари