Синови им раде за Ротшилде и Рокфелере

БАЊАЛУЧКЕ НЕЗАВИСНЕ НОВИНЕ ПОВОДОМ ХАПШЕЊА

ШИПТАРА МАРКА КАСЊЕТИЈА И ХАСАНА АБАЗИЈА

Маркo Касњети

  • Стигла је нова генерација Албанаца - они су се школовали у иностранству, имали су стипендије, завршили Харвард и Оксфорд, говоре по неколико језика, стекли су утицај и ово је тек почетак, сретаћемо их често. Они данас раде у великим компанијама. У Немачкој има доста лекара, инжењера и менаџера с Косова, а много њих се држи и око Беџета Пацолија, каже наглашава бивши амбасадор Србије у Паризу Предраг Симић

        ПРИШТИНА - Званична Приштина одгајила је нову генерацију младих, високообразованих Албанаца, који су успели да се увуку у најутицајније светске институције.

        Одмах по хапшењу двојице Албанаца, Марка Касњетија и Хасана Абазија, у јавност је процурила информација да су њихови синови запослени у најутицајнијим компанијама на свету - Касњетијев син ради за банкарску династију Ротшилд на Косову и Метохији, док је Абазијев син Хаки директор фондације „Рокфелер“ за западни Балкан.

        Обојица су лобирали код утицајних пријатеља да им очеви буду пуштени, а према речима некадашњег амбасадора Србије у Француској Предрага Симића, реч је о новој генерацији младих Албанаца који су се школовали у иностранству, имају добре везе и моћнији су него што су то њихови очеви икад били.

        „Стигла је нова генерација Албанаца - они су се школовали у иностранству, имали су стипендије, завршили Харвард и Оксфорд, говоре по неколико језика, стекли су утицај и ово је тек почетак, сретаћемо их често. Они данас раде у великим компанијама. У Немачкој има доста лекара, инжењера и менаџера с Косова, а много њих се држи и око Беџета Пацолија“, каже Симић.

        Њихове методе борбе за албанске интересе биће другачијих од досадашњих.

        „Они неће звецкати оружјем, али ће имати моћ већу од оне коју је њиховим очевима давало оружје“, оцјењује Симић и подсећа да Албанци у свету имају јак лоби, али и да су традиционално повезани.

        Аналитичар „ТСМ глобала“ из Вашингтона Обрад Кесић каже да на Западу постоји велика емпатија према Албанцима, јер су они тамо виђени као жртве Слободана Милошевића.

        „Младој генерацији Албанаца иде у корист тај имиџ жртве, али и настојање Запада да нешто учини за њих, па отуд и те стипендије, које су за њих више него за остале у региону“, каже Кесић.

Племенски повезани

        Као један од водећих фактора за пробој младих Албанаца у утицајним круговима свуда у свету, некадашњи савезни министар иностраних послова Живадин Јовановић наводи управо ту племенску повезаност.

        „Они имају јасно зацртане циљеве, јако су прорачунати, имају утицајне пријатеље и проалбански лоби, тако да њихов положај не треба да чуди“, објашњава Јовановић.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари