Шиптари утврдили „платформу за финализацију бриселског дијалога Косова и Србије“

ЊИХОВ ОВЛАШЋЕНИ ПРЕГОВАРАЧ БИЋЕ ТАЧИ, СРБИЈИ ОБЕЋАВАЈУ ДА ЈЕ ПРИЗНАТИ - АКО БУДЕ ДОБРА

  • Очекују да ће „финализација“ - која долази уместо досадашњег „потрошеног бриселског дијалога“ - „Косову омогућити чланство у УН и свим осталим релевантним међународним организацијама, као и убрзани евроатлантски пут“

        ПЛАТФОРМА за финализацију бриселског дијалога Косова и Србије, коју је шиптарска Влада „Косова“ данас усвојила и проследила својој Скупштини, овлашћује председника натовске квазидржаве Хашима Тачија да, заједно са косовском делегацијом која ће бити формирана, води разговоре о нормализацији односа са Србијом.

        Делегацију ће чинити представници свих политичких партија, наводи се у Платформи, јавила је Радио Слободна Европа позивајући се на текст у који је имала увид.

        У документу стоји да Скупштина инсистира да дијалог треба да се оконча међународно обавезујућим правним споразумом, путем којег треба да дође до реципрочног признања Косова и Србије.

        Скупштина, наводи се у Платформи, сматра да се међународно обавезујућим правним споразумом треба омогућити „потпуна нормализација односа две земље“, уз поштовање суверенитета и територијалног интегритета“.

        Скупштина такође подржава улогу посредника Европске уније и подршку САД у постизању тог споразума, који ће Косову омогућити чланство у УН и свим осталим релевантним међународним организацијама, као и убрзани евроатлантски пут.

        Од председника „Косова“ се платформом тражи да редовно обавештава Скупштину о току дијалога делегација Косова и Србије.

        Наводи се да је Скупштина врховни ауторитет који ће ратификовати споразум постигнут у дијалогу са Србијом.

       „Платформа ће бити прослеђена Скупштини на разматрање и усвајање. Ово је био веома важан предуслов за транспарентност једног процеса који ће омогућити свима да буду укључени у њега“, казао је шиптарски премијер Рамуш Харадинај на конференцији за новинаре после седнице Владе.

        Харадинај је рекао да је документ сачињен након више састанака са председником Косова, члановима Скупштине, политичким представницима и цивилним друштвом, пошто је актуелни дијалог „истрошен“, да више не даје резултате и да зато треба прећи на коначну фазу дијалога.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари