Траже реципроцитет са Србима севера Косова

ПОЛИТИЧКА ДЕКЛАРАЦИЈА

СКУПШТИНЕ ОДБОРНИКА АЛБАНАЦА ПРЕШЕВСКЕ ДОЛИНЕ

  • Седница је одржана поводом 20. годишњице референдума Албанаца из Бујановца, Прешева и Медвеђе и на њој је подржан статус Косова
  • Скупштина је позвала представнике међународе заједнице, посебно Европске Уније, да употребе све законске, политичке и дипломатске механизме утицаја на Београд ради заустављања дискриминације над Албанцима, као и да предузму политичке мере чији циљ би био успостављање јединствених регионалних стандарда за индивидуална и колективна права
  • У Политичкој декларацији се захтева од Албаније и Косова „као демократских држава учлањених у евроатланске структуре које су и гаранти регионалне стабилности, максимално политичко и дипломатско ангажовање на заштити интереса Албанаца Прешевске долине и поштовање принципа политичког, економског и тржишног реципроцитета са Србима на северу Косова“

        ПРЕШЕВО, (ФоНет) - Скупштина одборника Албанаца Прешевске долине донела је данас у Прешеву Политичку декларацију којом се од власти у Београду захтева „почетак правог дијалога са легитимним представницима Албанаца за елеминисање свих узрока и последица политичке, економске и социјалне дискриминације“.

        Усвојеном Политичком декларацијом се потврђује и референдумска одлука од пре 20 година, да се у случају промене граница Косова, Прешевска долина уједини са том територијом.

        Седница је одржана поводом 20. годишњице референдума Албанаца из Бујановца, Прешева и Медвеђе и на њој је подржан статус Косова.

        Скупштина је позвала представнике међународе заједнице, посебно Европске Уније, да употребе све законске, политичке и дипломатске механизме утицаја на Београд ради заустављања дискриминације над Албанцима, као и да предузму политичке мере чији циљ би био успостављање јединствених регионалних стандарда за индивидуална и колективна права.

        У Политичкој декларацији се захтева од Албаније и Косова „као демократских држава учлањених у евроатланске структуре које су и гаранти регионалне стабилности, максимално политичко и дипломатско ангажовање на заштити интереса Албанаца Прешевске долине и поштовање принципа политичког, економског и тржишног реципроцитета са Србима на северу Косова“.

        Албански одборници захтевају од „надлежних“ на Косову и Србији „елеминисање свих административно-финансијских препрека на граничном прелазу и стварање услова за слободно кретање грађана и поштовање лигитимних захтева и потреба Албанаца Прешевске долине у процесу преговарања између Приштине и Београда“.

        Скупштина је изразила одлучност да „настави своје ангажовање са свим политичким средствима на располагању за решавање статуса Албанаца Прешевске долине у складу са политичком вољом израженом на референдуму 1992. године“.

        Скупштина је „забринута“ због исељавања Албанаца Прешевске долине, што је, како се наводи, „последица државне дискриминације и огромне милитаризације, гоњења, хапшења и претреса који се врше над бившим борцма Ослободилачке војске Прешева, Медвеђе и Бујановца и непоштовањем Кончуљског споразума“.

        Скупштина албанских одборника сматра оправданим протесте против државне дискриминације над Албанцима Прешевске долине, а бојкот процеса пописа становништва оцењује као „начин привлачења пажње на алармантан положај Албанаца у Србији“. 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари