Бивши менаџери Ватиканске банке оптужени за проневеру

ЗВАНИЧНО ЈЕ ПОЗНАТА ПОД НАЗИВОМ ИНСТИТУТ ЗА ВЕРСКЕ ПОСЛОВЕ

Институт за верске послове

Усмеравали новац „на страну“ док су управљали продаjом 29 зграда иза коjе jе стаjала Ватиканска банка

        ДВОЈИЦА бивших менаџера Ватиканске банке и jедан адвокат оптужени су за проневеру, а њихови банковни рачуни замрзнути у склопу истраге, саопштио jе данас Ватикан.

        Ватиканска банка, званично позната под називом Институт за верске послове (IOR), саопштила jе да jе пре неколико месеци поднела тужбу против три особе и да су њихови рачуни недавно замрзнути.

        Иако IOR ниjе могла да пружи детаље о случаjу „због судске истраге коjа jе у току“, портпарол Ватикана Федерико Ломбарди изjавио jе за италиjанске медиjе да се три особе сумњиче за проневеру новца, пренео jе AFP.

        Oни су, наводно, пребацивали новац док су управљали продаjом 29 зграда, иза коjе jе стаjала Ватиканска банка.

        У саопштењу банке стоjи да су бивши менаџери и адвокат под истрагом због „околности забележених између 2001. и 2008. коjе су се поjавиле у поступку унутрашње контроле покренутом почетком 2013“.

        IOR покушава да се ослободи репутациjе обављања сумњивих послова, након сериjе скандала везаних за прање новца у прошлости.

        Ватиканска банка била jе главни деоничар Банке Aмброзиjано, коjа се распала 1982. у jеку оптужби због веза са мафиjом, док jе њен директор Роберто Kалви, назван „Божjи банкар“, пронађен како виси са моста Блекфраjарс у Лондону, а сумња се да су га убили мафиjаши.

        Папа Франциско, коjи jе изабран прошле године за поглавара Ватикана, поставио jе као приоритет унапређење транспарентности у тоj вишевековноj институциjи, навела jе француска агенциjа.

        „Веома смо задовољни што ватиканске власти предузимаjу одлучну акциjу“, рекао jе директор борда IOR Жан-Батист де Франсу.

        Танјуг

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари