ФРАНЦИСКО: Албанија није муслиманска већ - европска земља

ПАПА ПОСЛЕ ЈЕДНОДНЕВНЕ ПОСЕТЕ РЕКАО ДА ЈЕ ВИДЕО

„ВИСОКУ КУЛТУРУ...СПОСОБНУ ЗА ИЗГРАДЊУ БРАТСТВА“

Папа Франциско у Албанији

  • Оценио да Албанија за свет представља „надахњујући пример“ међуверске хармоније, а током његовог боравка у Тирани обезбеђење било неуобичајено јако, због извештаја да би екстремисти обучавани у Ираку и Сирији, који су се вратили у земљу, могли да изврше напад на римокатоличког поглавара

        ПАПА Франциско рекао је данас да Албанија, упркос чињеници да у њој живи претежно муслиманско становништво, није „муслиманска земља, већ европска земља“.

        Папа је, у разговору са новинарима у авиону приликом повратка у Рим, истакао да у Албанији постоји сарадња између три главне религије - ислама, католичке и православне вере, пренео је Радио Ватикан.

        Папа је указао на важност културе „заједничког живљења“, „толеранције“ и „братства“ у тој балканској држави.

        „Рекли су ми да је то најмлађа земља у Европи“, рекао је папа и додао да је видео „високу културу...способну за изградњу братства“. Поглавар Римокатоличке цркве био је у једнодневној посети Албанији у недељу, која је била његова прва званична посета некој европској земљи.

        Папа је приликом посете Тирани рекао, обраћајући се албанском председнику Бујару Нишанију и другим домаћим и страним званичницима, да Албанија за свет представља „надахњујући пример“ међуверске хармоније.

        Албанија, како је рекао, показује да је коегзистенција хришћана и муслимана не само могућа, већ и корисна за развој земље.

        „То је посебно случај у овим временима у којима екстремистичке групе изопачују аутентични верски дух и где се верске разлике изобличују и инструментализују“, рекао је папа.

        Током папине посете Тирани обезбеђење је било неуобичајено јако, због извештаја да би екстремисти обучавани у Ираку и Сирији, који су се вратили у земљу, могли да изврше напад на римокатоличког поглавара.

        Тањуг

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари