Франциско: Без посла за све, неће бити ни достојанства, посао доноси достојанство

„ЈЕДНА ОД БОЛЕСТИ САВРЕМЕНЕ ЕКОНОМИЈЕ ЈЕ ПРЕТВАРАЊЕ ПРЕДУЗЕТНИКА У ШПЕКУЛАНТЕ”

  • Први пут посетио Ђенову где је ручао с бескућницима, затвореницима и избеглицама и одржао мису пред 80.000 верника

         ПАПА Франциско посетио је данас економски посрнулу челичану у италијанском лучком граду Ђенови и указао је на изазове са којима се суочавају радници у глобализованој економији.

         Он је нагласио да послови дају људима осећај достојанства и осудио је све послодавце који експлоатишу раднике.

         У центру интересовања папине посете биле су недаће свих оних чије је животе економска криза учинила несигурним, наводи агенција АП.

         је указао на високу стопу незапослености међу младима у Италији, наводећи да су многи због недостатка посла морали да напусте земљу.

         Говорећи пред око 3.500 индустријских радника, од којих су многи били у радним униформама и с кацигама, папа је казао да постоји разлика између „правих предузетника” и шпекуланата којима не смета да отпуштају раднике у потрази за профитом.

         „Једна од болести у нашој економији је трансформација предузетника у шпекуланте”, рекао је он и додао да “шпекуланти не воле свој посао и раднике, већ само траже начин да остваре профит”.

         Папа је критиковао политички систем који понекад охрабрује „шпекуланте”, а не оне инвеститоре који верују у посао. Такође је критиковао предузетнике који тврде да њихови радници раде само за новац, наводећи да се таквим изјавама негира достојанство рада.

         „Радом наше човечанство цвета”, рекао је он.

         Радници су разговарали са папом о својим надама и страховањима, посебно о напредовању технологије због чега велики број људи може остати без посла.

         „Без посла за све, неће бити ни достојанства”, казао је папа.

         Папа је данас први пут посетио Ђенову где је ручао с бескућницима, затвореницима и избеглицама и одржао мису пред 80.000 верника.

         (Бета)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари