ФРАНЦИСКО: Бог није мађионичар - теорије еволуције и Великог праска су - тачне

ГОВОРИО НА ПАПСКОЈ АКАДЕМИЈИ НАУКА У ВАТИКАНУ - НАСТАВИО ЛИНИЈУ ПАПЕ ПИЈА XII

Папа Франциско

        ТЕОРИЈЕ еволуције и „Великог праска“ су тачне, а Бог није „мађионичар с чаробним штапићем“, изјавио је папа Франциско и тим речима одбацио псеудотеорије о креационизму и интелигентном дизајну које је подржавао његов претходник Бенедикт XVI.

        Поглавар римокатолика објаснио да обе научне теорије нису некомпатибилне с постојањем Створитеља - штавише, да такве теорије подразумевају постојање Бога пише The Independent.

         „Кад читамо о стварању света у Књизи постања, често Бога замишљамо као свемогућег мађионичара с чаробним штапићем. Али, није тако“, рекао је Франциско у говору на Папској академији наука у Ватикану.

        „Створио је људска бића и пустио их нека се развијају према унутрашњим законима које је дао сваком од њих како би остварили испуњење“.

         „Теорија Великог праска, за коју данас сматрамо да означава почетак света, није у противречности са интервенцијом божанског створитеља већ га, напротив, захтева“, додао је Папа и наставио: „Еволуција у природи није несагласна с идејом о стварању, јер еволуција захтева стварање бића која напредују“.

        Франциско на овај начин наставља политику Пија XII који је отворио врата теорији еволуције и Великог праска у црквеним круговима. Јован Павле II отишао је још даље 1996., рекавши да је еволуција „више од теорије“ јер је „доказана чињеница“.

        Међутим, претходни папа Бенедикт XVI подупирао је идеју интелигентног дизајна у еволуцији према којој је природна селекција сама по себи недовољна да објасни сву комплексност живог света.

        Ђованни Бигнами, председник Италијанског националног института за астрофизику, овако је прокоментарисао папину изјаву: „Врло је значајна. Сви ми директно потичемо из Великог праска који је створио наш свемир. Еволуција је потекла из стварања“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари