Франциско изјавио да би крстио и Марсовце - ако би то затражили

НЕКИ КАТОЛИЧКИ БОГОСЛОВИ КРИТИКУЈУ ПАПУ ЗБОГ

- ЂАВОЛА И ЕГЗОРЦИЗМА

        У ВАТИКАНУ је одржана конференција посвећена мистичним обредима за истеривање ђавола (егзорцизму) у чијем раду је учествовало око 200 делегата из више од 20 земаља.

        Егзорцизам није „жива традиција” савремене Католичке цркве. Јер, „опседнутост злим дусима” сматра се подврстом психичких растројстава, а случајеви „оздрављења” објашњавају деловањем механизама аутосугестије.

        Међутим, унутар Католичке цркве у последње време је порасло интересовање за егзорцизам а са њим и бављење „проблемом ђавола”.

        Истовремено су се почеле појављивати вести да сам папа Франциско не само што се сатаном у својим проповедима много више бави него његови претходници, него и да тежи да „устоличи” ђавола као натприродно биће којем су потчињене све силе зла.

        Примера ради, папа је прошле године полагао руке на човека у инвалидским колицима који је тврдио да га „муче демони”, а присутни су то доживели као - импровизовани акт истеривања ђавола.

        Неколико месеци потом, Франциско је похвалио Међународну асоцијацију егзорциста, нагласивши да они „помажу људима који се муче и којима је потребно ослобођење (од ђавола)”.

        Прошло месеца, Франциско је на једној миси окупљене вернике упозорио да буду будни, речима: „Чувајте се, зато што је ђаво присутан”.

        Сада официјелна лица Ватикана отворено говоре о обнављању мистичких обреда у Католичкој цркви, а кардинали у неким градовима Италије и Шпаније недавно су одлучили да повећају број егзорциста у својим епархијама. То су објаснили „растућом тражњом за услугама ослобађања од ђавола”.

        Повећана папина пажња ђаволу изазвала је критику неких католичких богослова. По њиховим проценама, Франциско на тај начин нарушава сопствену репутацију и враћа се сујеверјима и средњевековним обредима.

        Ово није једини случај да Францискови потези наилазе на различите реакције у јавности.

        Папа је у једном проповеди ове недеље рекао да би био спреман да крсти и Марсовце - ако би га они за то замолили.

        „Ако је Господ тим бићима дао разум и душу, ко смо ми да се успротивимо њиховој жељи да уђу у цркву” - рекао је Франциско.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари