ФРАНЦИСКО: Комунисти украли главну идеју хришћанства - бригу за сиромашне

БРАНИО СЕ ОД ТВРДЊИ ДА ЗВУЧИ КАО ЛЕЊИНИСТА ДОК КРИТИКУЈЕ КАПИТАЛИЗАМ

         ПАПА Франциско, чије су критике суровог капитализма неке навеле да га окарактеришу као марксисту, изјавио је данас да су комунисти украли главну идеју хришћанства - бригу за сиромашне.

         Поглавар Католичке цркве је у данашњем интервјуу италијанском листу „Месађеро”, замољен да прокоментарише наводе у часопису „Економист” да звучи као лењиниста када критикује капитализам и позива на радикалне економске реформе, рекао: „Могу само да кажем да су комунисти украли нашу главну идеју, односно бригу за сиромашне”, пренео је Ројтерс.

         „Борба против сиромаштва чини централни део нашег учења”, истакао је папа, цитирајући делове Библије који говоре о потреби помагања сиромашнима и болеснима.

         „Комунисти тврде да је то све комунизам. Јесте, али 20 векова касније. Тако да можемо да им кажемо: Значи, ви сте заправо хришћани”, рекао је папа смејући се.

         Од свог избора на чело Католичке цркве папа је често критиковао глобални економски систем, оптужујући га да је неосетљив према потребама сиромашних и да не чини довољно да богатство буде подељено са онима којима је најпотребније.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари