ФРАНЦИСКО: Људи и природа не смеју служити новцу

ПАПА ПОСЛЕ ТУРНЕЈЕ ПО Ј. АМЕРИЦИ ОСУМЊИЧЕН ДА ЈЕ „АНТИКАПИТАЛИСТА“, ЧАК И „МАРКСИСТА“


Папа Франциско

  • Сељаци без земље, породице без куће или стана, радници без права  то су симптоми логике профита по сваку цену,  а свету је потребан „економски систем глобалне солидарности“
  • Неки споразуми о слободној трговини, као и наметање режима оштре штедње, првенствено погађају сиротињу и оне који раде. То су нова лица колонијализма

         ПАПА Франциско је за време управо завршене турнеје по Јужној Америци позвао да се светски економски модел „глобалног профита“, замени „економским системом глобалне солидарности“.

         Поглавар католика ово је рекао за време другог Светског сусрета народних покрета који је одржан у Санта Крусу у Боливији.

         Папа је у том наступу подвукао да су земља, кућа и посао света човекова права за која се вреди борити. Притом је нагласио: „Сељаци без земље, породице без куће или стана, радници без права  то су симптоми логике профита по сваку цену, а та логика води социјалној маргинализацији и наноси штету природи“.

         Ако људи буду имали земљу, куће и посао додао је Франциско  на томе ће се рађати и формирати „глобализација наде“. Додао је да ће то, по његовом мишљењу бити позитивне и ослобађајуће промене које су неопходне свим народима на земљи, па и њиховим богаташима међу којима царују незадовољство и малодушност.

         Папа је упозорио да истиче време за тип друштва у којем је све подређено доминацији неспутане похлепе и трке за новцем. Људи су због тога већ кажњени и осећа се смрад који је Свети Василије Цезарејски називао „изметом ђавола“.

         Франциско је својим слушаоцима у Санта Крусу ипак рекао: „Не треба падати у песимизам као да ништа не можемо да урадимо. Ви најсмиренији и најсиромашнији, које искоришћавају и одбацују, ви већ чините и можете да чините много. Могу смело да кажем да се будућност човечанства у доброј мери налази у вашим рукама“.

         „Народни покрети“ су  према папиним речима  „надахнуће братске љубави“ и треба да се супротстављају социјалној неправди.

         Папа је  притом назвао три задатка који стоје пред тим покретима.

         Први: обезбедити да економија буде у служби народа јер  како је нагласио  људи и природа не могу да служе новцу.

         „Морамо рећи „не“ ексклузивној и криминалној економији у којој новац влада а не служи. Јер, таква економија убија и разара Земљу. Такав економски систем је неодговоран и лишава милијарде наше браће најелементарнијих економских, друштвених и културних права“.

         Другачији систем, подвукао је Франциско, није утопија и није фантазија, већ  „морални дуг за све, а за хришћане заповест“.

         Други: народи треба да се обједине „на путу мира и правичности“. Неки споразуми о слободној трговини, као и наметање режима оштре штедње првенствено погађају подвукао је папа сиротињу и оне који раде.

         Франциско је такве споразуме и мере штедње назвао „новим лицима колонијализма“ и замолио латиноамеричке народе за опроштај за тешке грехове који су у време освајања Америке почињени против тих народа „у име Бога“.

         Трећи: „Народни покрети“ треба да заштите планету Земљу. Папа је указао да се несме дозволити „одређеним круговима“ да намећу своје интересе који још уништавају животну средину.

         Свој наступ у Санта Крусу Франциско је завршио речима: „Нека вас штити Бог на овом путу“.

         Овај папин наступ са критиком капитализма и „слободног тржишта“ изазвао је реакцију неких западних конзервативаца који су га назвали „антикапиталистом“. Неки чак и „марксистом“.

         Папини ставови су доживљени и као довођење у питање неких основних постулата „америчког културног и економског модела“.

         Франциско ове јесени треба да посети Сједињене Америчке Државе.

              

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари