ФРАНЦИСКО НА КОШЕВУ: Живимо у некој врсти трећег светског рата који се води у деловима

ПОГЛАВАР РКЦ НА САРАЈЕВСКОМ СТАДИОНУ ОДРЖАО МИСУ

И ГОВОРИО ПРЕД 70.000 КАТОЛИКА

Папа Франциско

  • „Стварати мир, својеврсно је умеће. Блажени су они који сеју мир свагдашњим радом. Управо они ће се звати синовима Божијим. Мир је дело правде. Нови Завет нас учи - нагласио је папа - како је савршено дело правде: љубити ближњега свога као себе самог. Истинска би правденост била - чинити особи, народу, све оно што бих волео да се чини мени и мом народу“

        ПАПА Франциско, који борави у посети БиХ, поручио је са стадиона Кошево где је служио мису пред готово 70.000 људи, да никад више не буде рата и да су те речи још један вапај из града и земље која је у недавној прошлости доживела страховите ратне патње.

        Он је позвао на слогу, праштање и градњу мира.

        И у нашем времену тежња за миром и труд око његовог постизања сукобљавају се с чињеницом да се у свету тренутно воде толики оружани сукоби. То је једна врста трећег светског рата, који се води у „деловима“ па се, у контексту глобалне комуникације, доживљава права ратна клима, рекао је Папа у својој проповеди.

        Постоје неки који би намерно хтели да стварају и изазивају такву климу, посебно они који настоје да изазивају сукобе међу различитим културама и цивилизацијама и они који смишљају ратове како би продавали оружје, указао је он.

        Али, упозорио је Папа, рат подразумева децу, жене и старце у избегличким камповима, подразумева присилно напуштање домова, разрушене куће, улице и привредне објекте, подразумева изнад свега толике разорене животе.

        „Благо миротворцима“, подсетио је папа на речи Исуса Христа, које су, додао је, увек вредан позив.

        „Стварати мир, својеврсно је умеће. Блажени су они који сеју мир свагдашњим радом. Управо они ће се звати синовима Божијим. Мир је дело правде. Нови Завет нас учи како је савршено дело правде: љубити ближњега свога као себе самог. Истинска би правденост била - чинити особи, народу, све оно што бих волео да се чини мени и мом народу“, казао је папа и позвао на праштање, мир и слогу, истакавши да је мир дар Божији.

        Он се данас молио за милост свима, за праведност, стварање мира а не рата и неслоге.

        Током мисе, како преносе БиХ медији, папа је седео на специјално израђеној столици у одори са посебном симболиком.

        Мису су служиле и десетине бискупа и велики број свештеника из БиХ и других земаља, учествовала су и три црквена хора а пратио их је велики оркестар Оружаних снага БиХ.

        Поглавар Римокатоличке цркве претходно је разговарао са државним врхом а на стадиону Кошево готово 70 000 људи дочекало га је овацијама и једногласном поруком „Мир вама“ и „Папа, ми те волимо“, а добродошлица је изговорена и на италијанском језику.

        Градоначелник Сарајева Иво Комшић га је дочекао и уручио му кључеве Града Сарајева и посебан медаљон који симболизује мултиетничност и мултиконфесионалност.

        Пре почетка мисе, млади на стадиону извели су музички програм и тиме поздравили папу.

        На стадион су пристигли и гости из многих других земаља. Мере сигурности су на највишем нивоу, а око стадиона распоређен је велики број полицајаца и припадника служби сигурности.     

         „Мир и слога међу Србима, Хрватима и Бошњацима имају важност далеко изван БиХ

         ПОТРЕБАМ је стрпљив дијалог и учвршћивање међусобног поверења народа Босне и Херцеговине да би се залечиле ране прошлости и да мир и слога међу Србима, Хрватима и Бошњацима имају важност која сеже далеко изван БиХ.

         „Мир и слога међу Србима, Хрватима и Бошњацима и срдачни односи између муслимана, Јевреја и хришћана и других мањина имају важност која сеже далеко изнад БиХ. Овим се даје сведочанство читавом свету да је сарадња у сврху општег добра итекако могућа, како плурализам култура може оживети помирење и како се ране могу зацелити заједничким ходом који прочишћава сећање и даје наду за бољу будућност“, рекао је папа нешто раније, у говору у Председништву БиХ.

         Поглавар Римокатоличке цркве поручио је да се Света столица залаже за развој сарадње, дијалога и солидарности, „свесна да су мир и међусобна пажња кључни услов за трајан суживот“.

         „Дошао сам као ходочасник мира“ – нагласио је Франциско и наставио:
         „Сарајево представља велико раскршће култура и вера. Таква улога захтева да се увек изнова граде мостови и обнављају како би се осигурали цивилизовани односи. БиХ је саставни део Европе, њени успеси су опомена како би се све снаге усмериле да мировни процеси морају постати чвршћи и стабилнији“.

   

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари