ФРАНЦИСКО: Нека се Југославија распала, али Шпанија и Британија морају остати читаве

ПОГЛАВАР КАТОЛИЧКЕ ЦРКВЕ ТВРДИ ДА СУ ХРВАТИ И СЛОВЕНЦИ БИЛИ ПРИСИЉЕНИ ДА УЂУ У ЈУГОСЛАВИЈУ

  • Оштро критиковао глобални економски систем, наводећи да је оставио милионе младих људи без посла, да ставља новац испред људи и да преживљава захваљујући ратном профиту

         ПАПА Франциско изјавио је данас да је сепаратизам разумљив у случајевима као што је бивша Југославија, али се, како је навео, такав модел не може применити у свим случајевима.

         „Свака подела ме брине”, рекао је поглавар Римокатоличке цркве у интервјуу шпанском листу „Вангардија” , преноси АФП.

         Он је навео примере као што су Шкотска, шпански североисточни регион Каталонија и северна регија Италије Паданија, додајући да те области немају сличну историју „присилног јединства”.

         „Очигледно постоје народи са тако различитим културама да их не можете задржати заједно ни да их спојите лепком. У случају Југославије то је сасвим јасно, али питам се да ли је то јасно и у случајевима других народа који су до сада били заједно”, рекао је папа.

         Франциско је у интервјуу оштро критиковао глобални економски систем, наводећи да је оставио милионе младих људи без посла, да ставља новац испред људи и да преживљава захваљујући ратном профиту, преноси АФП.

         „Ми одбацујемо читаву генерацију како бисмо одржали економски систем који више није одржив и који - да би преживео - мора да води рат као што су то увек чиниле велике империје”, казао је папа.

         Поглавар Римокатоличке цркве рекао је да неке земље имају стопу незапослености младих вишу од 50 одсто, а милиони људи траже посао у Европи узалуд, пренела је агенција АФП.

         „То је лудило”, рекао је папа у интервјуу шпанском листу „Вангардија”.

         Потребе човека би требало да буду у срцу економског система, поручио је папа, закључивши да економски систем у којем се налазимо ”није добар”.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари