Франциско због односа са Кином неће примити далај-ламу

ПОСЛЕДЊИ ПУТ ГА ЈЕ У ОКТОБРУ 2006. ПРИМИО БЕНЕДИКТ XVI У ПРИВАТНУ АУДИЈЕНЦИЈУ

Папа Франциско

        ПАПА Франциско неће примити далај-ламу који у петак долази у Рим на тродневни самит добитника Нобелове награде за мир, изјавио је у четвртак заменик портпарола Ватикана Ћиро Дебенетини.

         „Папа Франциско веома цени далај-ламу, али неће примити ниједног добитника Нобелове награде за мир. Он ће се видео поруком обратити учесницима самита“, додао је Дебенетини.

        Добро обавештени извори потврђују да су напори за приближавање Ватикана с Кином, крајња осетљивост Пекинга по том питању и ризик од освете католицима у Кини разлози за одлуку Ватикана да не прими далај-ламу.

        Папа придаје велики значај међуверском дијалогу, а односи с будизмом треба да буду једна од тема папине посете Шри Ланки од 12. до 14. јануара.

        Последњи сусрет неког папе с далај-ламом био је у октобру 2006. године када га је тадашњи поглавар Римокатоличке цркве Бенедикт XVI  примио у приватну аудијенцију.

        Ватикан настоји да успостави пуне односе с Кином, али за то тражи да кинеске власти обезбеде стварну слободу вероисповести, посебно малој групи католика, и да Ватикан може да одређује бискупе.

        Далај лама који је пре 25 година добио Нобелову награду за мир, чини се да је данас све више изолован у свом егзилу у Индији.

        Бета - AFP

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари