Католички бискупи оценили да хомосексуалци могу бити „достојни чланови Цркве”

ЗАТРАЖИЛИ ОД КАТОЛИКА ДА СЕ СА „ВЕЛИКИМ УВАЖАВАЊЕМ ОДНОСЕ

И ПРЕМА НЕТРАДИЦИОНАЛНИМ ПАРОВИМА”

  • Образлажући став католичких бискупа, мађарски кардинал Петер Ердо рекао је и ово: „Људе треба прихватати онаквима какви су да бисмо могли да схватимо како да их подржимо и подстакнемо у тражењу Бога. Они ће се - само при таквој подршци - осећати равноправним делом Цркве“

        БИСКУПСКИ сабор Католичке цркве, који последњих дана заседа у Ватикану, позвао је све чланове РКЦ да се са „великим уважавањем односе према хомосексуалцима и нетрадиционалним паровима“.

        Притом је нагласио да хомосексуалци и такви парови „без обзира на свој пад, могу бити достојни чланови Цркве“.

        Образлажући став католичких бискупа, мађарски кардинал Петер Ердо рекао је и ово: „Људе треба прихватати онаквима какви су да бисмо могли да схватимо како да их подржимо и подстакнемо у тражењу Бога. Они ће се - само при таквој подршци - осећати равноправним делом Цркве. Ово се тиче како разведених, тако и католика који су ступили у други брак, а такође и хомосексуалаца и нетрадиционалних породичних парова“.

        Ердо је посебно нагласио да „хомосексуалци имају много талената који могу послужити хришћанској заједници“.

        „Хомосексуалци често теже да уђу у Цркву, желећи да у њој нађу гостољубив дом. Наше заједнице их могу, наравно, примати, ако то не задире у питање њихове сексуалне оријентације и не наноси штету католичком учењу о породици и браку“ - додао је Ердо.

        Мађарски кардинал је признао да су истополни бракови „један од савремених моралних проблема“ јер се не могу сматрати једнакима „традиционалним везама“. Притом је указао да такви бракови понекад могу служити за пример међусобног помагања које је на граници жртвовања, што је „драгоцено искуство у животу партнера“.

        Ердо је затражио да се више пажње посвећује деци који живе у истополним породицама и подвукао:

        Потребе и права тих малишана увек морају бити приоритет. Наша Конгрегација за питања вере још је 2003. године назвала усвајање деце од стране истополних парова дубоко неморалном појавом која фактички омогућава насиље над децом.            

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари